Svein Lokas enthousiast over de Beursvloer Bollenstreek

423
svein lokas
Svein Lokas

De Beursvloer Bollenstreek is een ontmoetingsplaats voor maatschappelijke organisaties, verenigingen en het bedrijfsleven. Het doel is om elkaar te vinden om klussen te realiseren met gesloten beurs. Hier kunnen contacten worden gelegd en deals worden gemaakt. Vraag en aanbod komen op een dynamische en sprankelende manier bij elkaar. Op de Beursvloer ontstaat een levendige handel in creativiteit, inzet, netwerken en enthousiasme. Met als resultaat: Winst voor de samenleving.

HET LEVEN VAN ANDEREN EEN STUKJE BETER TE MAKEN

Vraag en aanbod
Veel bedrijven zien kansen om zich voor de maatschappij in te zetten op een manier die ook henzelf versterkt. Namens de organisatie Hans Lommerse; “Het is voor veel bedrijven lastig om projecten te vinden die passen bij hun specifieke kwaliteiten, werkzaamheden of medewerkers. Hierbij is goede ondersteuning nodig. Tijdens dit bijzondere lokale matchevenement ontmoeten bedrijven lokale maatschappelijke organisaties op 23 november tussen 17.00 en 19.00 uur in het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Zo komen sociale vraag en aanbod bij elkaar.” 

Match
Een match is een concrete afspraak tot samenwerking tussen een bedrijf en een stichting of vereniging. Het bedrijf schenkt kennis, tijd, expertise, handjes, goederen, faciliteiten, publiciteit of contacten. In het groot of in het klein. 

Ambassadeur
Svein Lokas, werkzaam bij ESA ESTEC uit Noordwijk vroegen wij het waarom van zijn deelname en wat hij van de Beursvloer vindt:

U heeft al eerder deelgenomen aan een beursvloer. Wat was uw beleving, ervaring?

Het was werkelijk een voorrecht om deel te mogen nemen in het evenement Beursvloer Bollenstreek. Ik ben tevens betrokken geweest bij de organisatie van de Beursvloer en heb zodoende ook een startavond voorafgaand aan de Beursvloer in Hillegom mee gemaakt. Op de startavonden ben je in de gelegenheid de verenigingen te helpen met het formuleren van hun vragen en hun tegenprestaties. Ik was dus in de omstandigheid om de verenigingen ook te helpen bij de voorbereiding van de Beursvloer zelf.

Op de Beursvloer is de sfeer werkelijk fantastisch. In het Teylingen College had ik meer het gevoel op de New York Stock Exchange te staan. Tussen al die verenigingen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, die proberen matches te maken. De voldoening bij het horen van de eind gong, dat we met elkaar meer dan 100 matches hebben gemaakt in een zeer beperkte tijd is werkelijk fantastisch. Het geeft ook aan dat we elkaar in onze leefgemeenschap nodig hebben om onze doelen te bereiken. Ik wil nog even zeggen dat de verenigingen die ondersteuning op de Beursvloer hebben gekregen hun inzet voor niets aan de maatschappij geven. Ik vind het knap dat er mensen zijn die voor behoeftigen (Voedselbank, een manage waar paardrijles wordt gegeven aan minder validen) zich inzetten voor deze mensen.

Beursvloer BollenstreekTe mogen deelnemen aan de Beursvloer is een voorrecht, maar bovenal een Eye opener met respect voor al die mensen en organisaties die iets voor de medemens doen in onze maatschappij.

U heeft toen een of meerdere matches gemaakt, vertelt u ons eens uw ervaring met een van die matches?

Bij deelname aan de vorige Beursvloer had ik het voorrecht om een aantal matches te mogen maken, bijvoorbeeld met de hockey club en een aantal liefdadigheid instellingen.

Een match is me in het bijzonder bijgebleven, dat is de match tussen de stichting Pesten op de Werkvloer en de IT-afdeling van ESA/ESTEC. Deze stichting had in onze regio een succesvolle start maar had behoefte aan een grotere IT capaciteit om de toegenomen werkdruk aan te kunnen. ESA/ESTEC was juist op het moment van de Beursvloer bezig met het vervangen van een aantal laptops voor een aantal van hun stafleden. We hebben de stichting Pesten op de Werkvloer kunnen helpen met laptops die voorzien waren van werkende software, grote schermen en toetsenborden.  In ruil hiervoor (bedenk bij een Beursvloer gaat het over handel) heeft de stichting Pesten op de Werkvloer een workshop aangeboden met als thema ‘pesten op de werkvloer’  Een typische win – win situatie. De dankbaarheid welke we van de Stichting Pesten op de Werkvloer konden waarnemen was werkelijk hartverwarmend.  De mensen van de Stichting zetten zich in voor de iets minder fortuinlijke medemens, om daar iets voor terug te doen, heeft me werkelijk geraakt.

Waarom zou een ondernemer mee doen aan de beursvoer bollenstreek op 23 november aanstaande?

In zekere zin zou het bovenstaande genoeg onderbouwing moeten zijn om bedrijven enthousiast te krijgen deel te nemen aan de Beursvloer.

Als je de Beursvloer in een breder perspectief benadert, dan vindt ik dat de Beursvloer gebaseerd is op sociale verantwoordelijkheid, welke bij ons alle rust. Je vind dit terug op de Beursvloer in de matches gemaakt op het Teylingen College.

Sociale verantwoordelijk staat al heel lang op de agenda, en we zien dit terug in de grote hoeveelheid stichtingen ( Clinton, Gates, etc.) en filantropen over de hele wereld. Het is nu ook een belangrijk onderdeel van de Business Schools, bijvoorbeeld het TIAS (Tilburg/Utrecht) die hierop hun nadruk hebben gelegd, wat tot uitdrukking komt in de naamswijziging van Business School naar School for Business and Society. Het is een van de beste voorbeelden die ik ken.

In dit verband moet iedere ondernemer met een beetje sociaal gevoel deelnemen aan de Beursvloer is mijn mening. Het kost niet veel in geld uitgedrukt, de meeste matches kunnen gemaakt worden met inzet van een beetje tijd, bijvoorbeeld het maken van een spreadsheet voor de financiële administratie.