Ondernemer in beeld: Robbert Judels

326
Robbert Judels
Robbert Judels

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Robbert Judels van Vianen Flower Export in Rijnsburg.

“Natuurlijk mag je me alles vragen over mijn baan en Vianen Flower Export. Maar mag ik ook aandacht vragen voor iets anders belangrijks? Onze jongste zoon is geboren met een hartafwijking. Ik ben daarom zeer betrokken bij Stichting Hartekind. Ik organiseer op 10 april een bijeenkomst bij Corpus in Oegstgeest. Hier komen een aantal sprekers vertellen over Stichting Hartekind. Zo komt Dr A. Roest (kindercardioloog) vertellen wat er met het geld gebeurt en welke onderzoeken ervan gefinancierd kunnen worden. En wat ook zeer boeiend is, futuroloog Wim de Ridder  komt ook spreken en hij heeft veel moois te vertellen. Dankzij onze sponsors is de avond gratis, ook de drankjes. Maar mensen mogen wel hun portemonnee meenemen, want dat is HART nodig. Iedereen is van harte welkom! Meer informatie kun je vinden op www.helphartekind.nl.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer/werknemer zie je dan?

Ik ben een hands-on type, ik houd ervan dat zaken meteen worden opgepakt en uitgevoerd. Dat vraag ik aan ons personeel, maar ik doe het zelf ook. Daarnaast denk ik dat ik wel mee ga met de tijd, ik blijf niet hangen in oude patronen. Je moet anders wel heel goed kunnen uitleggen waarom je iets al zo lang zo doet. Mijn grootste ergernis is het antwoord: ‘Zo doe ik het altijd al’. Mijn leukste uitdaging is mensen mee krijgen met veranderingen.

Van wie ben jij d’r een?

Mijn vader komt uit Scheveningen en mijn moeder is Rijnsburgse (van Egmond). Je zou het niet zeggen, vanwege mijn achternaam, maar ik ben wel een pure Rijnsburger.

Waar ben je het meest trots op?

Trots is een groot woord, ik denk dat dankbaar beter past. Eigenlijk ben ik dankbaar voor alles, mijn gezin, mijn werk en mijn plezier. Natuurlijk zijn er ook keerzijdes in mijn leven, maar dat maakt je juist dankbaarder voor wat je wél hebt.

Zakelijk ben ik natuurlijk trots op Vianen Flower Export. We zijn een belangrijke speler in de markt. We hebben een breed assortiment snijbloemen, snijgroen en aanverwante producten. Dagelijks bieden we duizenden partijen dagverse bloemen en groenproducten aan. Ook planten zijn opgenomen in ons assortiment. Op die manier kunnen klanten kiezen voor one-stop-shopping bij een en dezelfde leverancier. Vianen is begonnen met export naar Engeland, maar inmiddels exporteren wij ook naar andere Europese landen én worden ook Nederlandse klanten bediend. Een van de pijlers van ons succes is de moderne aanpak. Zo werd al in de eerste jaren een webshop opgezet.

Ik werk er al bijna vanaf het begin, nu zo’n 18 jaar geleden. Ik kwam er al snel als tweede man bij en inmiddels werken we met 175 medewerkers. Sinds 7 jaar zitten we in een eigen pand van 16.000 m2 op het FloraPark in Rijnsburg. Joost Vianen heeft de focus op inkoop, verkoop en algemene zaken. Ik ben verantwoordelijk voor alle operationele zaken bij Vianen Flower Export in de breedste zin van het woord.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?

Eigenlijk voor alles wel, als één van de kinderen kucht dan hoor ik het al. Ik slaap dan ook weer snel door hoor. Ook vrienden en collega’s kunnen me wakker maken als er problemen zijn.

Wat kunnen wij van jullie leren?

Wij zijn in de loop van de jaren een behoorlijk groot bedrijf geworden met veel medewerkers. Nieuwe mensen die bij ons komen werken geven we een duidelijke missie mee: blijf snel en hands-on reageren. Schuif dingen niet op de lange baan. We zijn nog steeds een flexibel bedrijf dat in staat is korte klappen te geven. Daar ligt onze kracht. Uiteraard hanteren wij daarnaast een lange termijn strategie.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Wellicht van Stichting Hartekind, daar zet ik mij voor in. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen, een dochter van 9, een zoon van (bijna) 5 en een zoon van 3. Die laatste, Nik, is geboren met meerdere ernstige hartafwijkingen. Dat ontdekten we bijna gelijk na de geboorte en dan gaat je leven even in een versnelling. We hebben vijf spannende weken gehad, toen mocht Nik mee naar huis. Hoe de toekomst eruit ziet weten we niet, maar we leren leven met de onzekerheid. Nik doet het nu heel goed en we genieten van hem. Dit is de reden waarom ik op 10 april een bijeenkomst organiseer bij Corpus in Oegstgeest. Hier komen een aantal sprekers vertellen wat Stichting Hartekind doet. Ook komt Dr A. Roest (kindercardioloog) vertellen wat er met het geld gebeurt en welke onderzoeken ervan gefinancierd kunnen worden. En wat ook zeer boeiend is, futuroloog Wim de Ridder komt ook spreken en hij heeft veel moois te vertellen. Dankzij onze sponsors is de avond gratis, ook de drankjes. Maar mensen mogen wel hun portemonnee meenemen, want dat is HART nodig. Iedereen is van harte welkom! Meer informatie kun je vinden op www.helphartekind.nl

Wat moet anders in de bloemensector de komende jaren?

De tijdsdruk moet er af. De orders worden kleiner. Er zijn meer verdeelmomenten. Het is drukker op de weg, maar de levertijden blijven hetzelfde of nog sneller. Ik merk dat veel exporteurs hier tegenaan lopen en we op deze manier inefficiënter gaan werken met z’n allen. Wat mij betreft moet de druk iets van de ketel. Ik denk dat dit alleen kan veranderen als we met elkaar samenwerken en grote partijen als Royal Flora Holland (RFH) hier ook aan meewerken. Een oplossing kan liggen in het project ‘Vandaag Veilen voor Morgen’ van RFH. Hierin wordt onder andere gekeken naar efficiency, kostenbesparing en minder transportbeweging op de weg. Dit alles begint uiteraard bij anders denken.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Ik let eigenlijk altijd op of er om me heen interessante en inspirerende dingen gebeuren. Niet alleen in de sierteelt, juist ook daarbuiten. Meestal is het wiel al eens eerder uitgevonden en kun je daar van leren. Ik vind het sowieso belangrijk om te weten wat er aan de hand is in de wereld. Welke ontwikkelingen zijn er? Daarnaast inspireren mijn collega’s me dagelijks.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Dat zijn de momenten dat er een oplossing is gevonden voor een probleem. Of de momenten dat we weer een methode of techniek hebben vernieuwd of verbeterd. Ik houd van nieuwe ideeën, oplossingen en blije en goede mensen om je heen. Dat werkt motiverend. Ook word ik blij van complimenten van klanten. Als we na een drukke Moederdag-periode een mooi compliment van een klant ontvangen, is dat ook weer een prachtig werkmoment!

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Om eerlijk te zijn denk ik daar nooit over na. Ik ben door de jaren heen meegegroeid met het bedrijf en zit hier prima op mijn plek. Misschien zou ik iets doen in de logistiek of in de verhuizingen, in die sector ben ik ooit begonnen. Vroeger was ik verhuizer, maar nu zou kiezen om verhuis-coördinator te zijn.

Auteur: Flower Science