BETAALDE VIDEOCURSUSSEN ALS INKOMEN

275

In Amerika zijn betaalde videocursussen heel normaal. Men is daar bereid om te betalen voor kwalitatief goede informatie zonder reclames. Voor aanbieders een uitstekende manier om hun inkomsten te vergroten door kennis te delen met een grotere groep belangstellenden. Het aanbod aan videocursussen zie je dan ook terug in de meest uiteenlopende beroepscategorieën.

GEVARIEERD AANBOD VIDEOCURSUSSEN

Het aanbod van videocursussen is zeer veelzijdig. Een mooie indruk hiervan is te krijgen op het Amerikaanse platform voor videocursussen Udemy. Ze bestaan sinds 2010 en bieden inmiddels al zo’n 8.000 online videocursussen aan. De cursussen worden in 15 verschillende hoofdcategorieën ingedeeld, waaronder zakelijk/financieel, IT & software, persoonlijke ontwikkeling, lifestyle, design, marketing, fotografie, muziek, gezondheid en trainingen. De prijzen van de meeste cursussen liggen tussen de 25 en 100 dollar, waarvan Udemy ongeveer 30% vraagt. Het platform heeft een slordige 10 miljoen gebruikers. Kortom, voor iedere beroepscategorie is er wel een videocursus te maken.

HET DILEMMA VOOR ONDERNEMERS

Aanbieders van succesvolle videocursussen zijn veelal kleine ondernemers met een diepgaande kennis van hun specifieke vakgebied. Helaas schiet hen de tijd tekort om deze kennis volledig te delen met belangstellenden. De meeste ondernemers lossen dit deels op door langer te werken (met alle gevolgen van dien). Sommige ondernemers zoeken naar een verstandiger manier om een grotere groep klanten te bereiken. Hierbij streven ze naar een situatie waarin ze meer tijd aan de familie kunnen geven, meer tijd is voor ontspanning en sportieve activiteiten zodat ze er mentaal en fysiek beter uitspringen.

Welke manieren zijn beschikbaar? Een workshop of een webinar is een mogelijkheid, maar vergt wel weer iedere keer een extra inspanning. Ideaal zou zijn om eenmalig een inspanning te verrichten, om vervolgens in de jaren daarna te zien hoe jouw doelgroep jouw kennis koopt zonder dat jij daar verder veel aan hoeft te doen. Het schrijven van een boek is een voorbeeld. In een steeds visueler wordende wereld is echter het aanbieden van een videocursus een veel aantrekkelijker optie!

PRAKTIJKVOORBEELD

Laten we er eens een praktijkvoorbeeld bij pakken. Gecertificeerd yoga lerares Conny Smeets heeft een Nederlandse videocursus van 39 minuten “Essentiële Yoga voor Beginners” op Udemy aangeboden. Sinds de publicatie in mei 2016 heeft ze 35 studenten gehad die haar cursus hebben gekocht. En gelet op de goede beoordeling waarderen de kopers haar vakkennis en uitleg. Ze heeft destijds wel eenmalig tijd moeten investeren om de cursus voor te bereiden en op video te laten zetten. Maar in de vier maanden daarna heeft ze zonder verdere tegenprestatie alleen maar inkomsten uit de verkoop hiervan zien binnen komen. Dat moet een heerlijk gevoel voor haar zijn! Het veelbelovende begin belooft veel goeds voor haar inkomsten in de komende maanden en jaren. En bovendien heeft ze tijd gecreëerd om daar nog van te genieten ook!

ADVIES

Ben je ook toe aan een dergelijke inkomstenbron? Ik informeer je graag over de videomogelijkheden voor een cursus. Als ondernemer hoef je echt geen visueel aantrekkelijk beroep te hebben om inkomsten uit videocursussen te halen. Het gaat er om dat je als aanbieder kennis hebt die anderen graag willen absorberen. Dat kan ook zonder dat je zelf in beeld bent. Een Power Point presentatie en jouw stem als voice-over werkt ook prima. Als het maar om informatie gaat waar anderen wat aan kunnen hebben!

Peter Berg
Berg Filmproducties