De bollensector in Noordwijkerhout zet massaal in op groene energie.

17

Met behulp van een SDE+ subsidie hebben de twee Noordwijkerhoutse bedrijven: Kwekerij van Steijn – Damen en Warmerdam Spoelbedrijf, het dak van hun bedrijfspand vol gelegd met zonnepanelen. In samenwerking met lokale partners Solar Compleet, Janssen elektrotechniek en Eval zijn deze twee zonne-energiesystemen succesvol geïnstalleerd en zijn nu samen goed voor de opwekking van zo’n 560.000 kWh. Dit staat gelijk aan de energiebehoefte van ongeveer 150 huishoudens. Met de opgewekte energie besparen zij aanzienlijk op de energierekening en misschien nog wel interessanter, de ondernemingen maken uiteindelijk winst op het geïnstalleerde systeem.

Solar Compleet
Het bedrijf Solar Compleet, dat zelf in Noordwijk is gevestigd, is in de Duin- en Bollenstreek actief bezig met het verduurzamen van bedrijven uit de bollensector. Deze bedrijven hebben een zeer grote vraag naar energie en zitten daarom ook hoog in energiekosten. Voor deze bedrijven, die beschikken over een groot dakoppervlak, is het dan ook erg aantrekkelijk om dit oppervlak in te zetten voor de productie van eigen energie om zo kosten te besparen, maar ook om hiermee milieu bewuster te ondernemen.

In het realiseren van deze projecten is het bedrijf Solar Compleet gespecialiseerd. Van subsidieaanvraag tot geïnstalleerd systeem kan de opdrachtgever volledig ontzorgt worden en op deze manier ook zorgeloos genieten van een lagere energierekening. Solar Compleet werkt in deze projecten met de beste kwaliteit producten voor een scherpe prijs. Hiermee heeft het bedrijf als doelstelling om verduurzamen voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken. Dit wordt ook mede mogelijk door de lokale partners waarmee wordt samengewerkt.

Subsidie
Om de productie van duurzame- en schone energie te stimuleren bij bedrijven en (non-profit) instellingen is de SDE+ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) in het leven geroepen. De kostprijs voor duurzame energie is vaak hoger dan de kostprijs voor grijze energie. Daarom vergoedt de SDE+ het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van zonnepanelen over een periode van 15 jaar. Deze regeling is financieel gezien erg gunstig en verlaagt de kostendrempel van een zonne-systeem aanzienlijk.

Waarom investeren in zonnepanelen?
Continue wordt nieuwe wet- en regelgeving opgesteld omtrent duurzaamheid, waaraan moet worden voldaan. Zo is het voor ondernemers bij wet verplicht om eind 2019 aan te kunnen tonen welke energiebesparingsmaatregelen er getroffen zijn. Deze wet geldt voor ondernemingen die meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit verbruiken per jaar. Daarnaast moeten ondernemingen voor 2023 voldoen aan energielabel C. Door te investeren in zonnepanelen is het al snel mogelijk te voldoen aan deze nieuwe regels.

Naast het voldoen aan wetten en regels is het zelfs zo dat binnen 7 á 8 jaar de investering in de zonnepanelen wordt terug verdiend. Gezien de levensduur van 25 jaar wordt er na het terugverdienen van de investering winst gemaakt. Ook is het mogelijk stroom terug te leveren aan het net. Dit levert ook weer geld op.

Tot slot, is er voor het vol leggen van zo’n dak met zonnepanelen geen vergunning nodig, in tegenstelling tot zonnepanelen plaatsen op land. Alles bij elkaar opgeteld maakt het zeer gunstig moment om in te stappen en te profiteren van zonnepanelen met behulp van de beschikbare subsidies. Vroeg of laat moet toch iedereen overstappen.