Fotograaf Sven van der Vlugt viert zilver

41
Sven van der Vlugt fotografie Lisse
fotograaf Sven van der Vlugt

Sven van der Vlugt fotografeert nog met evenveel enthousiasme en passie als 25 jaar geleden. Hij treedt elke opdracht goed gemutst tegemoet en weet het vertrouwen van mensen te winnen. ‘Dat moet ook’, meent de vakgerichte fotograaf. ‘Als er iets belangrijk is voor een fotograaf is het ‘de klik’ met de persoon die op de foto gaat.’

Duizenden mensen heeft hij inmiddels voor de camera gehad. Uiteraard legde hij daarnaast ook producten, landschappen, interieurs en vastgoed op de gevoelige plaat vast. In de jaren dat Sven bekend was als de ‘fotograaf van de krant’ kreeg hij steeds meer andere opdrachten en richtte hij zich met nadruk op de zakelijke fotografie. Portretten, teamfoto’s, producten en fotografie voor websites en magazines.

‘Ik maak niet alleen de foto, ik bedenk ook het plaatje’

Krant
Sven rondde in 1992 de Fotovakschool af en schreef zich in maart 1994 in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig fotograaf. ‘Gewoon Sven van der Vlugt Fotografie’, zegt hij. ‘Duidelijk. In april van dat jaar schoot ik mijn eerste trouwreportage en startte ik als freelance fotograaf van het ‘Rode Weekblad’. Ik maakte actuele foto’s van Hillegom tot en met Katwijk. Dat was afwisselend werk, goed te combineren en leverde leuke contacten op. Soms word ik nog steeds herkend als Sven van de krant. Ik ben een ‘mensenmens’ en laat het maken van een foto het liefst gepaard gaan met een gezellig praatje. Ik wil iedere persoon van wie ik een foto maak wat beter leren kennen. Er moet een bepaalde klik zijn, hoe kort het moment ook is.’

Details
Sven van der Vlugt staat bekend als de fotograaf met oog voor detail. ‘Ik grijp in als ik iets zie dat niet kan. Niet alleen in bepaalde situaties, maar ook bij een scheve stropdas, een scheef jasje of vieze bril. Herinneringen vervagen, maar beelden blijven bestaan. Het moet daarom wel kwaliteit zijn. Kleine dingen zorgen voor het verschil en maken de vakman. Mensen zijn toch blij dat er zoveel aandacht wordt besteed aan de persoon en omgeving. Ik maak niet alleen de foto, ik bedenk ook het plaatje. Je moet denken in composities, de setting bepalen. Daarom is goede communicatie zo belangrijk. Wat verwacht men van me en wat is het doel van de foto. De klant moet blij zijn met het resultaat. Het mooie van deze tijd is, dat we foto’s ter plekke kunnen bekijken. Uiteraard besteed ik nog de nodige tijd en aandacht aan de nabewerking: uitsnede, contract en kleur bepalen het eindresultaat. Maar ook kleine oneffenheden wegwerken zoals pukkeltjes, scheer wondjes of rode vlekjes. Kost tijd om het goed te doen.”

Flexibel
Er zijn opdrachtgevers die Sven al bijna 25 jaar in hun hart hebben gesloten. Zoals Rabobank Bollenstreek en Van der Putten/Dunweg. Ook voor het Corso van de Bollenstreek fotografeert hij al meer dan 20 jaar.
‘Ik vind fotograferen nog steeds heerlijk om te doen en zou niets anders willen. Ik fotografeer van alles; meest voor de zakelijke markt, portretten en teamfoto’s van directieleden en medewerkers, burgemeesters, wethouders en raadsleden, vastgoed, interieurs en business events – maar ook in de familiesfeer; bruiloften, partijen en begrafenissen. Ook dat laatste is dankbaar werk. Het is de diversiteit die het beroep van fotograaf zo aantrekkelijk maakt.’

Heeft hij nog tijd voor hobby’s? Hij lacht hartelijk. ‘Tegenwoordig sta ik langs de lijn van het voetbalveld’. Dochter Noa voetbalt bij FC Lisse en dat vind ik fantastisch. Dat is enorm genieten. Van haar, het team en de saamhorigheid. Zelfs de bardienst, want die hoort er soms ook bij, is leuk. Mijn leven wordt niet bepaald door de camera, maar hij is er vaak bij. Het blijft een fantastisch beroep. Ik geniet er nog steeds van.”