Gemeente in actie tegen ‘wildgroei aan reclame’

13933
Een voorbeeld van enkele reclame uitingen in het straatbeeld. Het artikel gaat niet specifiek over deze reclames.

Teylingen – Reclamebord hier, spandoek daar; wie door Teylingen rijdt, is het misschien opgevallen: er wordt genoeg reclame gemaakt. De gemeente wil deze wildgroei tegengaan en verzoekt reclamemakers hun posters te verwijderen.

Reclame maken mag, vindt de gemeente, maar teveel is niet goed bedoeling, zegt een woordvoerder. “In onze dorpen is veel bedrijvigheid van ondernemers, maar ook van verenigingen. Ze maken reclame voor hun onderneming, evenement of goed doel. Deze activiteiten verdienen reclame. We moeten het alleen wel met elkaar hebben over op welke plek. We willen geen wildgroei aan reclame-uitingen. We willen dat Teylingen er aantrekkelijk en netjes uit ziet.”

Er wordt onderscheid gemaakt tussen reclame uitingen op de openbare weg en op eigen terrein. Voor de openbare weg geldt dat er op de aanplakborden om bijvoorbeeld bomen en lantaarnpalen na, geen reclame mag worden gemaakt. Deze borden worden beheerd door een bedrijf. Voor reclame op eigen grond gelden andere regels. Reclame maken mag, als het te maken heeft met de functie van diezelfde grond, bijvoorbeeld een winkel die reclame maakt voor diezelfde winkel. In het bestemmingsplan staat hoe die reclame er qua afmetingen uit mag zien. Een omgevingsvergunning is bijvoorbeeld nodig als een bord aan een pand groter is dan een halve vierkante meter. Ook voor reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg, moet een vergunning aangevraagd worden.

Om de wildgroei tegen te gaan, heeft de gemeente enkele maanden geleden reclamemakers rondom de molen langs de Leidse Vaart verzocht om hun reclame te verwijderen. Dat bleek te werken en dus wordt er doorgepakt, vertelt de woordvoerder. “Nu zijn we bezig met de omgeving rondom de rotondes bij het Soldaatje in Voorhout en Verschoot/Esso in Sassenheim. We nemen contact op met de eigenaar van de grond en vragen of de reclame verwijderd kan worden. Ook hier hebben we in goed overleg met de eigenaren reclame kunnen weghalen of hebben eigenaren dit zelf gedaan.” Burgemeester Carla Breuer heeft het voornemen om samen met het college en de raad te bekijken of er een techniek is, zodat ook niet-commerciële partijen op een centrale plek reclame kunnen maken.

Bron: De Teylinger 26 april 2017