Hanging baskets sleutel tot succes

517
Entree Vert Hanging Baskets

Je ziet ze steeds vaker; hoog aan lantaarnpalen hangen mandjes met daarin kleurige bloemen en planten. Maar wat voor nut hebben die zogeheten ‘hanging baskets’ en wie bedenkt zoiets?

Door Joep Derksen

Dit idee van de hanging baskets komt van Bert Bon, die jarenlang werkte bij de gemeente Haarlem; een stad met een betonnen uitstraling. Bon begon door het plaatsen van ‘plantpiramides’ met het introduceren van deze stukjes groene oases. Tien jaar geleden kwam de ingeving; waarom maken we geen gebruik van al die lantaarnpalen in de winkelcentra? De eerste hanging baskets werden opgehangen in het centrum van Hillegom en waren direct een doorslaand succes.

Het winkelende publiek waardeerde de kleurrijke hanging baskets enorm en het bezoek aan het Hillegomse winkelcentrum ging aantoonbaar omhoog. Inmiddels hangen er door heel Nederland al 10.000 hanging baskets. Niet alleen in de lente en zomer, maar ook in de winter; de typen planten worden aan het seizoen aangepast.

Inmiddels is Bert gestopt met werken en zet zijn zoon Bart zich met het bedrijf Entree Vert in om de hanging baskets naar de winkelcentra en dorpen te brengen. Niet alleen fleuren de bloemen de omgeving op en zorgen ze voor meer kooplust bij de consumenten; er is tevens een derde voordeel, laat Bart weten: ,,Door het gebruik van bij- en vlindervriendelijke mixen, stimuleren we ook de biodiversiteit.’’ De hanging baskets zorgen ook voor meer nabuurschap; er zijn buurten, waar de mensen graag zelf de planten willen verzorgen. ,,Zo brengen planten mensen op een goede manier bij elkaar’’, stelt Bart tevreden.

Entree Vert werkt ook volledig duurzaam, nadat de bloemen zijn uitgebloeid. ,,Nadat we alles hebben opgehaald, recyclen we de planten en de grond. Nadat dit twee jaar lang gecomposteerd is, wordt deze compost gebruikt voor onder meer de bloembollenbakken van het Tulp Festival in Amsterdam.’’

Geweldig zoals ze hangen (Koos van der Plas)

Bij het selecteren van de beste hanging baskets moet het opleuken van het winkelcentrum of een dorp voorop staan. En de kwaliteit van de planten in combinatie met het juiste onderhoud is natuurlijk enorm van belang. Daarom zorgt Entree Vert zelf voor het wekelijks of tweewekelijks bewateren van de hanging baskets.

Iedere keer worden de medewerkers overladen met complimenten door passanten. Het meest gehoorde commentaar? ,,Die hanging baskets zorgen echt voor een betere uitstraling van dit winkelcentrum!’’ De betrokkenheid van al die consumenten bracht Bart op een idee; ,,Stuur  via www.facebook.com/zomerbloeiers uw mooiste foto van het centrum inclusief hangbaskets en win een hangbasket bij u in de straat.’’

Steeds vaker nemen gemeentebesturen, citymanagers, besturen van ondernemersfondsen en andere visionaire beslissers contact op met Entree Vert. Wie voor het eerst kennis maakt met de hanging baskets, blijkt altijd positief verrast te zijn door de omvang van de kleurrijke en fleurige planten. ,,We werken niet met stekjes, maar grote planten in allerlei mixen. Hierdoor krijg je een fleurige en prettige leefomgeving.’’

Zodra Entree Vert in het voorjaar de hanging baskets plaatst, gaat er een golf van vreugde door de omgeving: mensen worden er blij van en ze zien de komst van de hanging baskets als de start van een nieuw en kleurrijk seizoen. Bart concludeert: ,,Als je een dorp of winkelcentrum met ambitie bent, kun je niet meer zonder hanging baskets. Als deze er niet meer zijn, valt het op. Hanging baskets zorgen namelijk voor de juiste sfeer.’’

Voor meer informatie: Entree Vert, Schulpweg 71, Noordwijkerhout, T: 0252 377 148, E: info@entreevert.nl, W: www.entreevert.nl, F: www.facebook.com/zomerbloeiers.