In de spiegel: Joris Putman

328
Joris Putman Dutch Tulip Vodka Katwijk
Joris Putman

“Het eerste moment was toen er voor het eerst alcohol uit de koperen ketel drupte. Na veel werk en inspanning was het gelukt. Die eerste druppel betekende dat het écht mogelijk was om uit een tulpenbol alcohol te krijgen. Een magisch moment, wij konden dit! Het andere moment was een half jaar terug. Ik ging op bezoek bij Jonnie en Therese de Boer van het bekende sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Ik vroeg hen of ze de wodka wilde proeven. Jonnie gaf vooraf aan dat hij echt eerlijk zou zijn en het gerust uit zou spugen. Maar toen hij een slok nam was hij blij verrast, hij vond het een hele bijzondere wodka. Echt een kippenvel moment voor mij.” Aan het woord ondernemer Joris Putman van Dutch Tulip Vodka uit Katwijk.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik zie een creatieve en vrije ondernemer die graag nieuwe dingen ontdekt en doet.

Van wie ben jij d’r een?

Ik kom uit Noordwijk. Mijn opa heeft het nog steeds bestaande Putman Verwarmingsbedrijf opgezet. Het bedrijf is niet meer in de familie. Mijn vader heet Kees Putman en is kunstschilder, mijn moeder heet Dorine en zij is bankier.

Waar ben je het meest trots op?

Als het gaat om de tulpenwodka denk ik meteen aan twee bijzondere momenten. Het eerste moment was toen er voor het eerst alcohol uit de koperen ketel drupte. Na veel werk en inspanning was het gelukt. Die eerste druppel betekende dat het écht mogelijk was om uit een tulpenbol alcohol te krijgen. Een magisch moment, wij konden dit! Het andere moment was een half jaar terug. Ik ging op bezoek bij Jonnie en Therese de Boer van het bekende sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Ik vroeg hen of ze de wodka wilde proeven. Jonnie gaf vooraf aan dat hij echt eerlijk zou zijn en het gerust uit zou spugen. Maar toen hij een slok nam was hij blij verrast, hij vond het een hele bijzondere wodka. Echt een kippenvel moment voor mij. Hij liet het meteen door iedereen proeven, de koks, de aanwezige gasten… geweldig. Ik ben zeer trots op ons product. Het wordt door kenners omschreven als een sterke volwassen en mooie wodka met een aardse ondertoon en afdronk en met, vooral in het begin, een citrusachtig zoetje.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?

Voor lekker eten. Ik houd ontzettend van heerlijk eten, dus moet ik ook veel sporten. En sporten vind ik ook leuk. Dus ook voor sporten mag je me midden in de nacht wakker maken, maar dan moet het wel een leuke sport zijn. En ten slotte mag je me ook wakker maken voor een goede grap. Ik houd ervan om grappen met mensen uit te halen.

Wat kunnen wij van jou leren?

Nou laat ik beginnen met te zeggen dat ik er beslist niet op uit ben om iets te leren aan de bollensector. Maar wat ik weleens terugkrijg van mensen is dat ze het verfrissend vinden dat ik niet in onmogelijkheden denk. Ik denk altijd, hoe kan iets wél? Dat leidt er meestal toe dat dingen lukken. Het kan best zijn dat ik er wel heel lang mee bezig ben. Maar ik houd van een kinderlijke benadering: gewoon doen, dan lukt het.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Ik ben begonnen in de televisiewereld. Vanaf mijn jeugd heb ik gespeeld in films en series waaronder GTST en Oeroeg. Daarna ben ik de TV productie ingegaan. Zo nu en dan was ik ook nog te zien als presentator. Ik heb gewerkt aan programma’s die werden uitgezonden bij Disney XD, National Geographic Channel, RTLZ en RTL4. Een van de programma’s die ik produceerde was Greentech: een wedstrijd voor jonge uitvinders die we helpen om in een dag een prototype van hun uitvinding te bouwen. Ik heb grote interesse voor innovaties en techniek. Daarom ben ik ook betrokken bij een bedrijf dat laagwaardige industriële restwarmte probeert terug te winnen en om te zetten naar elektriciteit. Brede interesses dus, waar ik allemaal met plezier aan werk.

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren?

Ik denk niet dat ik voldoende kennis heb van de bollenwereld om een advies te geven. Natuurlijk kom ik regelmatig bij bollenbedrijven in verband met de tulpenbollen. Ik ben altijd erg onder de indruk van alle vakkennis en de jarenlange tradities in deze bedrijven. Het zou mooi zijn als dit meer uitgedragen kon worden: niet alleen omdat dit leuk is voor de bedrijven maar ook omdat het internationaal veel indruk maakt hoe de bedrijven het hier aanpakken. Dat verder uitdragen komt denk ik de hele sector ten goede. Maar nogmaals, zoveel weet ik er niet van af.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Voor de tulpenwodka is dat absoluut Carolus Clusius. Deze onderzoeker deed 400 jaar geleden onderzoek naar het gewas De Tulp. Hij keek er met een frisse blik naar en dacht’wat kunnen we allemaal met dit gewas’? We hebben onze destilleerderij genoemd naar hem: Clusius Craft Distillers. Ook ìk heb gedacht… hier moet je toch meer mee kunnen doen? Het idee voor de wodka is een paar jaar geleden begonnen met een ouderwets ‘eureka’ moment. Een deel van mijn familie zit al heel lang in de tulpen dus ik wist van de voedingswaarde in bollen én ik wist dat je voor het maken van alcohol zetmeel en suiker nodig had. En zo ontstond het idee 5 jaar geleden om uit bollen alcohol te maken. We zijn jarenlang in het geheim bezig geweest. Het was een intensieve ontdekkingstocht naar fermenteren, destilleren en de zoveelste procesverbetering. We zijn zelfs op bezoek geweest bij de Universiteit Wageningen om ons van advies te laten voorzien. Het is heerlijk om nu alles in het openbaar te kunnen doen.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Dat zijn er momenteel erg veel. Naast dat we nog steeds volop aan het verbeteren en innoveren zijn, zijn er ook al veel successen geboekt. Een goede wodka maken is moeilijk, het is echt precisiewerk. Het is fijn als kenners en experts complimenteus zijn over onze wodka. De Librije in Zwolle schenkt hem inmiddels, maar ook Martin Berasategui van het drie-sterren Michelin restaurant in San Sebastian (Spanje) heeft het in de wijnkelder staan. En onlangs is ook Huis ter Duin klant geworden. Zij hebben zelfs een complete tulpencocktail ontworpen voor het hotel. Geweldig! Het personeel is bij ons langs geweest in de destilleerderij. Je kunt de wodka dus dicht bij huis, in Noordwijk, gaan proeven. Maar je kunt onze wodka natuurlijk ook bestellen via onze webshop. We hebben de ‘Blend’, deze bestaat uit 40 tulpenbollen die we blenden met alcohol van graan, de traditionele grondstof voor wodka. Deze blend kost 48 euro per fles. En dan is er de pure variant, deze bestaat uit maar liefst 350 tulpenbollen en geen korrel graan. Hier zit veel tijd en arbeid in en kost daarom 295 euro per fles. Denk er eens over na, een leuk geschenk voor je buitenlandse relaties en weer eens wat anders toch?

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Ik weet zeker dat ik nog heel veel andere dingen ga doen. Ik doe namelijk mijn hele leven al wat ik leuk vind. Momenteel ligt mijn focus op de tulpenwodka. In mijn hoofd heb ik alweer tien andere dranken bedacht. Maar ik wil dit nu eerst goed in de markt zetten. Dit geeft me voorlopig veel voldoening.

Auteur: Flower Science