In de spiegel: Rik Pennings

197
Rik Pennings, eigenaar van P. Pennings Bloembollenbedrijf Noordwijkerhout
Rik Pennings, eigenaar van P. Pennings Bloembollenbedrijf Noordwijkerhout

“Ik ben trots op het bedrijf wat er nu staat. Ook ben ik trots op hoe het bedrijf draait in combinatie met het gezin. Mijn vrouw Ilse heeft een baan als communicatieadviseur, en zij werkt ook één dag in de week mee in het bedrijf. Samen brainstormen we veel. Door haar invloed zijn we heel actief op het gebied van social media, via onze bedrijfspagina en Dutch Daffodils. We geven ons bedrijf echt een eigen gezicht. In het begin voelde het wel wat onwennig om zoveel openheid te geven. We laten onszelf in video’s en foto’s echt zien. Ik als ondernemer, mijn dochters schommelend als bloemenmeisjes tussen de narcissen… maar inmiddels ben ik blij dat we deze weg in zijn geslagen. Ik ben het bedrijf en daar hoort het gezin zeker bij. Leveranciers, afnemers, collega’s en buren vinden het leuk. Mensen worden er blij van. Onze foto’s en video’s zijn de hele wereld over gegaan met gigantische bereikcijfers. Mijn klanten herkennen mij, het is goede productpromotie en het levert ons veel goodwill op. Het werkt!”

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin iemand uit de bloemensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Rik Pennings, eigenaar van P. Pennings Bloembollenbedrijf in Noordwijkerhout.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Dan zie ik een enthousiaste ondernemer die graag verder wil en ieder jaar sprongen maakt naar een nog beter product. Ons bedrijf heeft als hoofdgewas de narcis. Ik heb in de loop van de jaren veel kennis en specialisme vergaard over bijzondere vormen en kleuren narcissen. We hebben inmiddels meer dan 150 verschillende soorten. Ik geniet ervan om te werken met jonge mensen en scholieren. Ik breng ze graag kennis bij over het vak, vind het leuk om met ze te sparren, ze te stimuleren en hen wellicht een stapje verder te helpen bij de juiste keuzes voor de toekomst.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben er een van Piet en Corry Pennings. In Noordwijkerhout wordt mijn vader ook wel Piet Narcis genoemd. Niet vreemd als je met 80 jaar nog graag narcissen helpt nalopen.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots op het bedrijf wat er nu staat. Ook ben ik trots op hoe het bedrijf draait in combinatie met het gezin. Mijn vrouw Ilse heeft een baan als communicatieadviseur, en zij werkt ook één dag in de week mee in het bedrijf. Samen brainstormen we veel. Door haar invloed zijn we heel actief op het gebied van social media, via onze bedrijfspagina en Dutch Daffodils. We geven ons bedrijf echt een eigen gezicht. In het begin voelde het wel wat onwennig om zoveel openheid te geven. We laten onszelf in video’s en foto’s echt zien. Ik als ondernemer, mijn dochters schommelend als bloemenmeisjes tussen de narcissen… maar inmiddels ben ik blij dat we deze weg in zijn geslagen. Ik ben het bedrijf en daar hoort het gezin zeker bij. Leveranciers, afnemers, collega’s en buren vinden het leuk. Mensen worden er blij van. Onze foto’s en video’s zijn de hele wereld over gegaan met gigantische bereikcijfers. Mijn klanten herkennen mij, het is goede productpromotie en het levert ons veel goodwill op. Het werkt!

Waar mogen wij je ’s-nachts voor wakker maken?

Voor muziek, vooral marsmuziek! Muziek is al heel lang mijn hobby. Ik ben slagwerker bij Altesa in De Zilk. Ook geef ik muziekles. Het hele gezin houdt van muziek. ’s-Avonds na het eten gaat regelmatig de muziek hard en dan dansen we de polonaise door te kamer. Geweldig!

Wat kunnen wij van jullie leren?

Mijn tip is: doe het anders dan je buurman. Laat wat van jezelf zien. Durf jezelf te zijn. Dat levert je hoe dan ook eigenheid op. Het is een goed idee om een keer de tijd te nemen om na te denken over hoe je je wilt profileren en positioneren in de markt. Mijn doel is dat mensen aan mij en mijn bedrijf denken bij het woord narcis. Zo simpel is dat.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Ik ben actief bij de LTO Duin & Bollenstreek en de Productgroep Narcis van de KAVB.

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren?

We moeten het nog meer samen doen. Samen optreden levert veel meer resultaat. Als individu kun je nooit zover komen als in groepsverband. Dus we moeten samen bruggen bouwen en zorgdragen voor de belangrijke zaken in en rondom ons mooie vak.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Ondernemers die passie en commercie succesvol met elkaar verbinden. Mensen die hun nek durven uit te steken. Zij geven mij energie en vaak ook weer een zetje in de goede richting.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Dat is overduidelijk de bloeitijd van de narcissen. De prachtigste momenten beleef ik als ik door de velden loop en de natuur zo dichtbij is. Leeuweriken kwetteren, schooleksters komen langs fladderen, hazen rennen voor je uit en eenden vliegen op. Ik geniet sowieso van alles wat de lente brengt. De poorten van de Keukenhof gaan weer open, de toeristen komen je velden bewonderen. Ik heb totaal geen last van toeristen. Ik ben trots en nodig ze uit om te komen kijken en foto’s te nemen. Ik ontvang ook regelmatig groepen toeristen in de lente. Het zijn meestal Aziaten die in vijf dagen Europa willen zien en een van de hoogtepunten is de Bloembollenstreek. Ik vind het elke keer weer geweldig om ze kort uit te leggen wat ik als bollenondernemer doe. Ik ga dan op mijn knieën liggen en haal een bol uit de grond. Vol verwondering wordt er gekeken en gefotografeerd. Ook pluk ik weleens vijftien verschillende soorten en dan vraag ik de bezoekers “Welke is het mooist?” Dan volgt altijd discussie over de mooiste bloem met heel veel gelach. Daarna willen ze nog op de foto met mij, ze vinden mij een Hollandse reus. En dat terwijl ik niet eens abnormaal lang ben. Geweldige momenten, het geeft veel voldoening!

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Dan zou ik iets met muziek willen doen. Bijvoorbeeld drummen in een band. Of docent muziek.

Auteur: Flower Science