Kwartiermakers bekend Economische Agenda Duin- & Bollenstreek

1227
Richard van de Merwe, wethouder Bas Brekelmans en Arjan Slobbe
Richard van de Merwe, wethouder Bas Brekelmans en Arjan Slobbe

Duo Arjan Slobbe en Richard van de Merwe aan de slag als kwartiermaker Economische Agenda 

De Economische Agenda Duin- & Bollenstreek krijgt ondersteuning in de uitvoering. Het duo Arjan Slobbe en Richard van de Merwe vervult gezamenlijk de functie van kwartiermaker. De twee gaan samen met de regio aan de slag met de projecten uit de Economische Agenda. Wethouder Bas Brekelmans van Teylingen, coördinerend wethouder voor de Economische Agenda, is blij: ‘Door hen samen aan te stellen halen we een zo groot mogelijk netwerk in de regio in huis, maar ook zoveel mogelijk kennis en links naar het bedrijfsleven.’

 

bekend met de Duin- en Bollenstreek

Slobbe en van de Merwe zijn als kwartiermaker aangesteld om de uitvoering van de Economische Agenda te coördineren en verder door te ontwikkelen. Zij sturen de uitwerking van de projecten aan en zorgen dat er eind 2016 voor die projecten tien samenhangende businesscases liggen die optimaal gebruik maken van de regionale kracht. Brekelmans: ‘Ik ben er gelukkig mee dat Arjan en Richard deze taak samen oppakken. We willen in de regio een sterkere economie, meer banen, een betere bereikbaarheid. Hun ervaring, kennis en netwerk in het bedrijfsleven is enorm belangrijk. Het bedrijfsleven speelt ten slotte een grote rol in het versterken van de economie.’

Kwartiermakers bekend met de Duin- en Bollenstreek

Arjan Slobbe was dertien jaar bestuurslid van de grootste ondernemersvereniging in de regio: de Noordwijkse Ondernemers Vereniging. Een netwerker met visie, met 30 jaar werkervaring in onder meer de accountancy en ruim 20 jaar ondernemerschap. Richard van de Merwe was directeur bij de Rabobank Bollenstreek en het afgelopen jaar lid van de Economic Board. Na de Universiteit Wageningen studeerde hij bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Beiden zijn bekend met de streek en met de uitdaging waar de regio voor staat.

Behouden en versterken aantrekkelijke regio

Bollenvelden, strand en ligging tussen twee metropolen maken de Duin- en Bollenstreek uniek. Het is één van de meest aantrekkelijke woonregio’s van Nederland. Toch scoort de regio matig op nationale lijsten voer economische prestaties. Daarom ontwikkelden Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen – samen met de Economic Board en de provincie Zuid-Holland – de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek. Doel: verbeteren van de economische prestaties van de streek naast behouden en versterken van de aantrekkelijkheid als woonregio én als toeristische trekker. Dat gebeurt onder meer door projecten te ondersteunen en te versnellen.

Achtergrond van de Economische Agenda Duin- & Bollenstreek

De Economische Agenda Duin- & Bollenstreek streeft naar meer banen zodat hoog- en laagopgeleide inwoners van de Duin- & Bollenstreek in de regio kunnen blijven werken in een bloeiende bollen- en sierteeltindustrie, toeristische sector en kenniseconomie. De gemeenten willen dat jong en oud, gezinnen en alleenstaanden samen met een toenemend aantal toeristen kunnen genieten van de kust, de bloemenpracht, congrescentra, hotels, restaurants en terrassen. Een betere bereikbaarheid zorgt dat inwoners, toeristen en bedrijven makkelijk gebruik kunnen maken van de voorzieningen van grote steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag.

De elf projecten

Vijf projecten ter versterking van de regionale economie: iconen van de regio:

  • icoon van de Duin- en Bollenstreek: Flower Science & Flower Attraction;
  • behoud en ontwikkeling van het innovatie- en demonstratiecentrum Bollen en Vaste Planten (IDC);
  • Blue Ocean Regioprogramma – Je goed en energiek voelen;
  • Space Tech Campus (uitbouw Space Business Park);
  • Blueport: stimuleren van (de organisatiegraad van) watersport en Kaagtoerisme.

Vijf projecten ter versterking van de regionale economie: voorwaarden scheppende projecten:

  • regiomarketing;
  • versnelling GOM;
  • ondernemershuis;
  • verbeteren bereikbaarheid van de streek;
  • verkenning onderwijs en Arbeidsmarkt.

Eén project voor een optimale procesvoering en samenwerking: governance.