Nationaal Park Hollandse Duinen verder als stichting

38
v.l.n.r. Sylvo Thijsen (Staatsbosbeheer), Wim Drossaert (Dunea en Stichting NPHD) en Han Weber (provincie Zuid-Holland)

Dunea, Staatsbosbeheer en de Provincie Zuid-Holland hebben vandaag afgesproken de komende jaren intensief samen te werken in de nieuwe stichting Nationaal Park Hollandse Duinen. De stichting gaat het gebied samen met partners veerkrachtig, aaneengesloten en beleefbaar maken en zo de officiële status Nationaal Park behalen.

De 3 partijen ondertekenden in het provinciehuis elk een samenwerkingsovereenkomst met de stichting om Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) een solide basis te geven van waaruit een concreet uitvoeringsprogramma kan worden gerealiseerd. Een werkorganisatie zal zich samen met de vele partijen in het gebied bezig houden met natuurverbindingen, gebiedsidentiteit en verhalen delen (die onder andere met een virtualrealitybril levensecht te ervaren zijn). Hiermee zal de waarde van NPHD nog beter te beleven zijn.

Wat is het Nationaal Park Hollandse Duinen?

Het Nationaal Park Hollandse Duinen is het brede Zuid-Hollandse duingebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het is een uniek kustlandschap dat ruim 5000 jaar geleden is ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, en ook de meer landinwaarts gelegen strandwallen en strandvlakten horen erbij. Het park beslaat grofweg 200 km², is 43 kilometer lang en tot 8,5 km breed. Een spectaculair landschap dat bescherming verdient.

Verbinding tussen gebied en publiek

Dat het om een gevarieerd en waardevol gebied gaat dat we goed moeten beschermen, blijkt onomstotelijk uit de tellingen in het kader van het 5000-soortenjaar. Enkele partners organiseerden en stimuleerden dit jaar een biologische zoektocht, die inmiddels de 6000 soorten ruimschoots is  gepasseerd. Het werd een succes dankzij samenwerking en de betrokkenheid van veel enthousiaste professionals en liefhebbers. Deze verbindende rol is de toegevoegde waarde van het nationaal park voor de omgeving.

Een zaadje ontkiemt

Nationaal Park Hollandse Duinen ontstond eind 2016, toen Dunea 45 partijen in het gebied bijeen bracht voor deelname aan de verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland. De deelname – én de mooie 3e plaats – betekende het startsein om van het kustlandschap een Nationaal Park te maken. De landschapsbiografie die NPHD als prijswinnaar cadeau kreeg en morgen in ontvangst mag nemen, onderstreept het: de natuur is uniek, van hoge kwaliteit en het beschermen waard. Huidige en toekomstige partners zorgen voor die bescherming en willen bewijzen dat ook in een stedelijk gebied de status Nationaal Park van toepassing mag zijn.

Weten wat er is te beleven in dit bruisende gebied, midden in de Randstad? Kijk op website www.nationaalparkhollandseduinen.nl.