Ondernemer in Beeld: Birgitha Bakker

1367
Birgitha Bakker
Birgitha Bakker

Ondernemer in beeld is een rubriek over ondernemende persoonlijkheden die zichtbaar en betrokken zijn binnen de Duin- & Bollenstreek. Deze keer interviewt (media)ondernemer John van der Tol onderneemster Birgitha Bakker. Zij is een onafhankelijk trainer, spreker en gedragswetenschapper…..

Waar en wanneer ben je geboren: 20 oktober 1977 in Katwijk 

Werkzaam/woonachtig in de Bollenstreek sinds:
Ik ben opgegroeid in Katwijk en heb altijd in de Bollenstreek gewoond, met een uitstapje naar Bergschenhoek en Nieuwe Vennep. Nu woon ik alweer een aantal jaren met veel plezier in Noordwijkerhout. Mijn eerste baan na mijn afstuderen was als onderzoeker en docent bij het iBMG (instituut Beleid en Management Gezondheidszorg – Erasmus Universiteit Rotterdam). Daarna was ik hogeschooldocent in Den Haag (Hogeschool Inholland). Sinds enkele jaren werk ik als zelfstandige vanuit Noordwijkerhout. 

Beroep en functie:
Als gedragswetenschapper richt ik me op gedrag en leren in organisaties. Ik geef trainingen in het kader van Duurzame Inzetbaarheid. Het liefst preventief: om stressgerelateerd ziekteverzuim te voorkomen. En anders curatief: om mensen na een burnout of overspannenheid weer opnieuw met plezier aan het werk te krijgen. 

Waar ben je goed in (en waarom):
Mensen weer rust, overzicht en zelfvertrouwen geven. Na een aantal kennissessies en individuele gesprekken, zijn de gewenste resultaten bereikt en heb ik mezelf overbodig gemaakt. Ik vind het belangrijk om concreet resultaat te kunnen laten zien, dus ik ga voor: lagere werkdruk, minder werkstress, betere werk-privé balans, meer productiviteit en lager stressgerelateerd ziekteverzuim.

Trots op (zakelijk):
Mijn trainingen zijn evidence based en om te laten zien wat mijn trainingen opleveren, gebruik ik een voor- en nameting. Mensen bereiken snel resultaat. Waar ik trots op ben: onlangs was een groep op 24 van de 25 punten vooruit gegaan. En een individuele deelnemer die in de eerste sessie nog te veel stress-klachten had, had na een aantal gesprekken weer veel meer zelfvertrouwen en kon weer lachen! 

Het leukst aan netwerken:
Het leukste aan netwerken is voor mij wanneer je mensen met hun zoekvraag aan elkaar kunt koppelen. Mooi als ze elkaar inderdaad kunnen aanvullen! 

Mooiste plekje in de Bollenstreek:
Bos, strand en duinen. Heerlijk om te sporten, te wandelen of met een mooi glas wijn vanaf een terrasje naar te kijken. 

Favoriete sport:
Bootcamp. Heerlijk om thuis in de tuin (of bij slecht weer binnen) op elk gewenst moment te kunnen sporten.

Memorabel sportmoment:
Sporten vind ik leuk om te doen en niet zozeer leuk om naar te kijken. Daarom hier een “memorabel” sportmomentje van mijzelf. Tijdens een sportieve vakantie speelden we de “Highland-games”. De groep bestond uit zowel mannen als vrouwen. Eén van de onderdelen is boomstamwerpen. Tot twee keer toe gooide ik het verst.

Favoriete restaurant:
Gedeelde eerste plaats voor Copper en Tespelduyn. Copper vanwege de heerlijke Caesar Salad met gamba’s. En Tespelduyn, vanwege de heerlijke, wisselende kaart en de fijne sfeer. 

Favoriete boek:
“Why zebra’s don’t get ulcers”. Het was mijn favoriete studieboek en ik gebruik het nog regelmatig bij mijn trainingen. 

Favoriete schrijver (en waarom):
Patricia Cornwell en Nicci French. Heerlijk om spannende verhalen te lezen, waarbij de dader altijd wordt gepakt. 

Favoriete film:
De hele Die Hard serie. En The Fast and The Furious. Ik hou van de humor in actiefilms én van de mooie auto’s. Daarnaast hou ik ook van sprookjes, dus alle Hobbit-films heb ik ook met veel plezier gekeken. 

Favoriete actrice: Jodie Foster 

Favoriete muziek:
De afgelopen 15 jaar draai ik tijdens studeren of thuiswerken Clannad, Enya en Lord of the Rings-muziek. Ik werk namelijk graag met muziek op de achtergrond. Omdat ik deze cd’s niet mee kan zingen, kan ik me hierbij toch goed concentreren. 

Waar word jij vrolijk van:
Deelnemers die gaan stralen, mijn werk mogen doen, keihard (en vals) met de radio meezingen in de auto, samen buiten eten of wandelen… Te veel om op te noemen! 

Waar mag jij wakker gemaakt voor worden: Een broodje shoarma.

Wat niemand (nog) weet:
Naast mijn bedrijf, start ik in september ook een onderzoek naar het effect van een tweetal interventies op stressgerelateerd ziekteverzuim. In november komt mijn boek uit dat gaat over Duurzame inzetbaarheid en dan met name gericht op stressgerelateerd ziekteverzuim. Daarnaast hou ik me bezig met Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, waarvoor ik de Noordwijk-Noordwijkerhoutse Uitdaging én de Katwijkse Uitdaging wil oprichten.

Levensmotto:  “Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars…”

Wat vind je leuk aan Zaken voor Zaken:
Leuk om bedrijven en ondernemers in de streek beter te leren kennen. En fijn om op de hoogte te zijn van het laatste ondernemersnieuws.