Ondernemer in Beeld: Chantal Ruigrok

395
Chantal Ruigrok

HortiHeroes investeert in het aantrekken en ontwikkelen van talent én in het zoeken van nieuwe ideeën en oplossingen binnen en buiten de sector. Wij denken en weten dat er veel meer mogelijkheden zijn in de Food en Flower industrie. De antwoorden liggen vaak buiten je comfortzone, in andere gebieden en andere sectoren. HortiHeroes gaat komende jaren een boost geven aan de Food en Flower industrie. Onze sector is de op een na grootste sector van de wereld, we zijn niet alleen maar boeren, maar de basis van de samenleving! We vervullen ook een rol op het vlak van oplossingen zoeken voor het wereldvoedselprobleem en de opwarming van de aarde. De Food en Flower industrie geeft echt heel veel uitdaging voor ambitieuze jonge medewerkers die mee willen ontwikkelen.”

Aan het woord de jonge onderneemster Chantal Ruigrok (22 jaar) van Ruigrok Hosta’s in Hillegom en Horti Heroes in Naaldwijk.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik ben een bezige bij. Zeker nu, ik zit midden in het hoogseizoen van de hosta’s. ’s Ochtends sta ik zo vroeg mogelijk op en meestal ben ik tot ’s avonds laat bezig met mijn werk. Ik kweek hosta’s op pot. Daarnaast werk ik vier dagen in de week als marketing communicatie coördinator bij HortiHeroes in Naaldwijk: een innovatie en talentplatform voor de Food en Flower industrie.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben er een van Jacques en Renate Ruigrok. Mijn moeder komt oorspronkelijk uit Noordwijkerhout en is top tafeltennisster geweest. Mijn vader Jacques komt uit Hillegom en heeft een bedrijf in zomerbloemen en vaste planten. Via mijn vader ben ik in het vak gerold, hij gaf me eens een paar wortels om te experimenteren met kweken. Ik vond het ondernemen en werken in het groen zo leuk en het gaf me zoveel voldoening dat ik nu een eigen bedrijfje heb in hosta’s. Mijn vader exploiteert de kwekerij en daarmee het hosta plantgoed, ik zit in de speciaal geselecteerde ‘roots’ hosta’s in potten.

Waar ben je het meest trots op?

Tja waar ben ik trots op? Toch wel op het feit dat ik heel jong ben afgestudeerd. Ik heb HBO Event Management gedaan. Ik was 19 toen ik afstudeerde, inmiddels ben ik 22 jaar. Ik heb al aardig wat werkervaring opgedaan bij interessante stages en leuke werkgevers. Zo heb ik gewerkt bij Radio 10, 100% NL en Keukenhof. Natuurlijk ben ook trots op mijn bedrijf en mijn baan bij HortiHeroes. Ik ben vooral blij met de kansen die ik afgelopen jaren heb gekregen.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?

Voor Sushi! Echt waar daar mag je me altijd voor wakker maken. Maar ook voor mooi weer. Als de zon schijnt en de natuur is prachtig is, dan sta ik graag vroeg op om de zonsopgang te zien. Dan is uit je bed komen helemaal geen straf.

Wat kunnen wij van jullie leren?

Als ik vanuit HortiHeroes spreek, dan denk ik dat wij heel veel mooie ambities hebben waar niet alleen de bloemensector van kan leren, maar veel meer sectoren. Bij HortiHeroes hebben een aantal bedrijven in de sector (waaronder Best Fresh Group, Dutch Flower Group en Royal Brinkman) de handen ineengeslagen om samen te investeren in de toekomst van de Food en Flower industrie. HortiHeroes investeert in het aantrekken en ontwikkelen van talent én in het zoeken van nieuwe ideeën en oplossingen binnen en buiten de sector. Wij denken en weten dat er veel meer mogelijkheden zijn in de Food en Flower industrie. De antwoorden liggen vaak buiten je comfortzone, in andere gebieden en andere sectoren. HortiHeroes gaat komende jaren een boost geven aan de Food en Flower industrie. Onze sector is de op een na grootste sector van de wereld, we zijn niet alleen maar boeren, maar de basis van de samenleving! We vervullen ook een rol op het vlak van oplossingen zoeken voor het wereldvoedselprobleem en de opwarming van de aarde. De Food en Flower industrie geeft echt heel veel uitdaging voor ambitieuze jonge medewerkers die mee willen ontwikkelen.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Van Keukenhof wellicht, ik werk daar nu niet meer, maar bij drukte val ik nog weleens in. Dat heb ik dit seizoen ook weer drie keer gedaan en dat is ontzettend leuk. Je komt weer een hoop oude bekenden tegen. Sinds kort heb ik me ook als eerste vrouwelijke onderneemster aangesloten bij de Agrarische Jongeren Duin & Bollenstreek, samen met mijn nichtje Linda Ruigrok die de boerderij van haar ouders wil overnemen. Tja en verder noem ik mijzelf een Zilker en heb ik op College Leeuwenhorst gezeten waardoor je gewoon een hoop mensen kent uit de regio.

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren?

Ik vind dat er niet teveel regels moeten komen. Het maakt het voor ondernemers in het vak erg moeilijk om zich te kunnen focussen op hun product. Vooral de kleinere bedrijven zien door het bos de bomen niet meer. Grote bedrijven kunnen iemand aannemen die zich bezig houdt met procedures en regels. Maar de kleine bedrijven kunnen het op een gegeven moment niet meer bolwerken vrees ik. Dat vind ik heel erg jammer. Dan gaat er veel kennis en charme verloren. Laten we het niet te moeilijk maken met onnodige regels.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Dat is mijn vader Jacques Ruigrok! Ik vind het knap hoe hij is begonnen met niets en wat hij heeft bereikt met zijn bedrijf.  Ik leer nog iedere dag van hem.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Dat was bijvoorbeeld laatst op Koningsdag. Iedereen stond in oranje kleding met een biertje ergens Koningsdag te vieren en ik was samen met mijn nichtje keihard aan het werk in de kas. Ik had juist die dag mijn grootste order hosta’s tot nu toe. Last minute werd de order twee keer zo groot, dus ik moest alle zeilen bij zetten. Schouders eronder en samen aan de slag, met natuurlijk een biertje na afloop om te proosten dat het gelukt is, dat voelt pas voldaan!

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Dat zijn veel dingen. Ik heb ook al veel dingen gedaan. Ik heb natuurlijk een opleiding gedaan in event management, dus die kant zal mij altijd blijven boeien. Wat me ook trekt is Amerika, ik heb gereisd door verschillende staten en enkele klanten van mijn vader bezocht. Uiteindelijk heb ik half Amerika in mijn uppie doorkruist, een onvergetelijke ervaring. Ik zou er graag weer naar terug willen. Ik ben ook een paar maanden skilerares geweest in Oostenrijk. Oh en als kind wilde ik zangeres worden.. als mijn talent nou een beetje mee zat.. . Je kunt met mij dus alle kanten op 😉