Ondernemer in Beeld: Esther den Hertog

123
Esther den Hertog

Waar ik het meest trots op ben? Als ik het over werk heb, dan is het eerste dat me te binnen schiet een project in Den Helder. Een verhaal dat ik heb geschreven over de Ziel van Den Helder. Op basis van zwart-wit portretten van gewone inwoners vertelt de stad haar verhaal over voorspoed en tegenslag. Als short film raakte het bij bezoekers van Sail Den Helder 2017 meermaals een gevoelige snaar. Sommigen waren tot tranen bewogen. En dat ontroert mij dan weer. Ik ben er heel trots op. De film is nog te zien op YouTube.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ai, wat is dit een lastige vraag eigenlijk. Ik ben creatief, oplossingsgericht en ik bekijk dingen graag van de positieve kant. Daarnaast ben ik een verbinder, ik geloof in samenwerken. Verder hoef ik niet zo nodig op de voorgrond. Ik heb me voor dit interview echt over moeten laten halen. Ik houd er juist van andere mensen of producten in de schijnwerpers te zetten. Een beetje wennen dus deze publicatie.

Wat is je CORE business?

Ik heb een eigen communicatiebureau en wat ik in mijn werk het mooiste vind, is om de essentie van een bedrijf of programma te vinden en dit naar voren te brengen. Ik zorg dat de persoon, het bedrijf of het programma op de best mogelijke manier wordt gepresenteerd. Voor Flower Science betekent het dat ik probeer te doorgronden waar het in het bollenvak nu eigenlijk om draait. En dat verhaal wil ik dan vertellen. Ik houd daarbij rekening met verschillende doelgroepen. Bij Flower Science zijn deze groepen behoorlijk breed. Ik begeef me in netwerken van ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs.

Van wie ben jij d’r een?

Hahaha ik ben er een van twee, maar die komen niet hier vandaan. Ik trouwens zelf ook niet. Ik weet dan weer wel waar Abraham de mosterd haalt, want ik ben in Doesburg, een echter mosterdstad, geboren. Het grootste deel van mijn jeugd heb ik in Ommen gewoond. Toen ik naar Leiden vertrok om daar te studeren dacht ik nog, later ga ik echt weer terug. Nu woon ik al meer dan 16 jaar in Noordwijkerhout. Het is de plek geworden waar ik het langst van mijn leven aan éen stuk heb gewoond. Dat zegt wel iets toch?

Waar ben je het meest trots op?

Als ik het over werk heb, dan is het eerste dat me te binnen schiet een project in Den Helder. Een verhaal dat ik heb geschreven over de Ziel van Den Helder. Op basis van zwart-wit portretten van gewone inwoners vertelt de stad haar verhaal over voorspoed en tegenslag. Als short film raakte het bij bezoekers van Sail Den Helder 2017 meermaals een gevoelige snaar. Sommigen waren tot tranen bewogen. En dat ontroert mij dan weer. Ik ben er heel trots op. De film is nog te zien op Youtube.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Ik heb het allermeest geleerd van mijn allergrootste fout. Ik heb een keer een wethouder laten opdraven voor een speech. Ik had alle pers uitgenodigd, maar ik vergat dat er ook nog publiek aanwezig moest zijn en er een feestje moest zijn met toeters en bellen. De wethouder was not amused. Gelukkig is het al heel lang geleden.

Bij Flower Science leer ik het meest van ondernemers. Door bedrijven te bezoeken, in gesprek te gaan en simpelweg te luisteren leer ik in razend tempo de kneepjes van het bollenvak. Uiteraard probeer ik de praktijkervaringen wel te toetsen aan vakliteratuur en te benchmarken met andere branches. Hoe meer je betrokken raakt, hoe belangrijker het wordt om alles in het juiste perspectief te blijven zien.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Ik ben dol op schrijven en dol op wandelen in de bergen. Als ik die twee nou eens kon combineren. Een verhaal schrijven in een berghut, ’s ochtends wandelen, ’s middags schrijven. Dat zou dat ultiem zijn. Ik houd ook erg van lezen en ik vind de vrije geest die je aantreft in de boeken van schrijvers zoals Astrid Lindgren heel mooi en inspirerend.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Als ik naar mezelf kijk als onderneemster dan ben ik een bewuste onderneemster. Nog niet duurzaam genoeg wellicht, want ik gebruik papier en ik rijd bijvoorbeeld nog niet elektrisch. Als consument ben ik al wel vrij duurzaam. Ik koop bij voorkeur biologische of fair-trade producten. Ik vind het niet erg om er iets meer voor te betalen. Ik let daarbij op keurmerken, zij helpen mij in het maken van de juiste keuze.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Met respect voor de traditie moeten wij nu bouwen aan een zekere toekomst voor de bloembollensector. De sector moet op zoek naar samenwerking met nieuwe mensen en andere branches. Uiteraard zonder onze eigen identiteit op te geven. Een uitdaging is bijvoorbeeld hoe kunnen we jonge mensen uit andersoortige opleidingen dan de groene opleidingen interesseren voor onze sector? Hoe kunnen we crossovers maken met andere branches? En wat kunnen we bijvoorbeeld doen met toepassingen uit de ruimtevaart, die een basis heeft in onze eigen achtertuin?

Waar zie jij jezelf / je bedrijf over 5 jaar?

Ik ben iemand die tevreden is met het hier en het nu en met de dingen die ik doe. Ik laat mij graag verrassen door wat op mijn pad komt. En als ik het leuk vind wat ik aantref, dan duik ik er graag helemaal in. Wat betreft Flower Science hoop ik dat wij over vijf jaar een plek hebben gecreëerd waar mensen elkaar treffen en waar kennis wordt uitgewisseld over de bollensector. Waar samenwerkingen en innovaties starten. Dat mag ook een fysieke plek zijn. Er liggen veel kansen. Voor de hele sector. Als dat eenmaal staat, dan kan ik misschien starten met dat boek wat ik zo graag nog eens wil schrijven.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

In de schoenen van de bloemenkoningin! Haha, op mijn vijftigste. Ik heb ook nog een paar jaar in Dedemsvaart gewoond. Daar had je een rozenkoningin. Dat vond ik als 8-jarig meisje dat van sprookjes hield echt magisch. Maar mijn droom wordt dit jaar een beetje werkelijkheid. Ik ben onlangs toegetreden tot het bestuur van Bloemencorso Bollenstreek en heb de portefeuille pr & communicatie. Een schitterende kans om het rijdende visitekaartje van de bloembollensector extra in het zonlicht te zetten. Een prachtig evenement dat jaarlijks zoveel verschillende mensen verbindt. Ik heb er veel zin in!

Auteur: Flower Science