Ondernemer in Beeld – Henri de Jong

147

Ik zie momenteel veel mooie dingen gebeuren. Innovatie biedt veel kansen. Kijk bijvoorbeeld naar bloemen op water telen. Daar heb je veel minder ruimte voor nodig. Sterker nog wellicht kunnen we dan ook gaan stapelen. Dat biedt mooie kansen voor de sector en de streek. Ik wil deze kansen graag stimuleren én ik vind het belangrijk dat we als streek voorop blijven lopen.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort persoon zie je dan?

Ik zie iemand die 5 jaar geleden gevraagd is om wethouder te worden in Noordwijkerhout en nu door mag gaan in de nieuwe gemeente Noordwijk. Ik ben erg gemotiveerd en heb zin in de nieuwe periode, zeker omdat ik werk in het gebied waar ik altijd heb gewoond. Het voelt goed om te kunnen werken voor je eigen gemeenschap.

Wat is je Corebusiness?

Ik ben wethouder van de gemeente Noordwijk en in mijn portefeuille zit onder andere de Greenport. Daar ligt dus de link naar Flower Science. Daarnaast heb ik in mijn portefeuille ruimtelijke ordening, bouwen, civiel en ben ik aanspreekpunt voor de dorpskern Noordwijk aan Zee.

Van wie ben jij d’r één?

Ik ben er één van Doris en Jeanne de Jong. Mijn vader was een Noordwijkerhouter en mijn moeder kwam uit De Zilk. Mijn vader is ook wethouder geweest, de appel valt dus niet ver van de boom. Het bollenvak is mij niet onbekend. Mijn opa heeft gewerkt bij een bloembollen exportbedrijf. Mijn vader heeft in zijn jeugd ook baantjes gehad in de bollen en ik heb vroeger ook volop bollen gepeld en ander vakantiewerk gedaan op het bollenbedrijf.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben allereerst trots op mijn gezin. En als het om mijn carrière gaat, dan moet ik zeggen dat het me een beetje is overkomen. Ik ben gevraagd om wethouder te worden en ik heb dat aanvaard. Ik heb deze functie tot nu toe altijd ervaren als eervolle baan. Ik ben vooral trots als ik mee heb kunnen werken aan iets creëren. Een voorbeeld is het BAVO terrein in Noordwijkerhout. Jarenlang zijn we bezig geweest met het herzien van het bestemmingsplan om hier woningen te kunnen realiseren. En dit jaar gaan we echt bouwen. Dat is mooi nieuws voor de inwoners van Noordwijk. Want dat moet altijd de rode draad zijn: tevreden inwoners.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Dat zijn veel kleine gebeurtenissen geweest. In je leven maak je veel dingen mee en die maken je wie je bent. Ik kan wel stellen dat ik een geluksvogel ben. Ik ben gezond, de mensen om mij heen zijn gezond en ik woon in de mooiste streek van Nederland. Ik denk dat je in het leven gewoon een beetje geluk moet hebben.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Van sport. Letterlijk en figuurlijk. Ik houd er vooral van om te fietsen. Anderhalf jaar geleden heb ik samen met Leo van der Zon, die helaas vorig jaar is overleden, negen weken door de Verenigde Staten gefietst. Een ongelooflijk mooie en sportieve ervaring.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Ik ben een redelijk duurzaam persoon. Ik scheid afval en let zoveel mogelijk op de manier waarop ik leef. Nu ik ook beleid mag maken voor de gemeente is het een nog belangrijker verhaal geworden in mijn leven. Bij alles waar we beleid voor maken moet duurzaamheid een belangrijk onderdeel zijn. De overheid moet duurzaamheid stimuleren en indien nodig ook reguleren. Zo ook in de bollensector. Al vind ik dat de bollensector heel hard op weg is op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De huidige bollenondernemer ziet in dat duurzaamheid een belangrijk aspect is de bedrijfsvoering. Er wordt inmiddels heel anders geproduceerd dan 40 jaar geleden.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Ik vind het belangrijk dat de bloemensector samenwerkt en verenigd blijft met alle delen van de sector. Ik vind het goed om te zien dat er zo intensief wordt samengewerkt met onderzoeks- en kennisinstituten als Wageningen Plant Research. Maar ook de wensen van de consument zijn belangrijk. Samenwerken, alert blijven en ontwikkelen zijn voor de gehele Greenport belangrijk. Ik ga graag langs bij de Flower Science cafés waar ik veel ondernemers spreek over innoveren. Ook kom ik bij bedrijven over de vloer. Ik zie momenteel veel mooie dingen gebeuren. Innovatie biedt veel kansen. Kijk bijvoorbeeld naar bloemen op water telen. Daar heb je veel minder ruimte voor nodig. Sterker nog wellicht kunnen we dan ook gaan stapelen. Dat biedt mooie kansen voor de sector en de streek. Ik wil deze kansen graag stimuleren én ik vind het belangrijk dat we als streek voorop blijven lopen.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Het wordt steeds lastiger om naar de toekomst te kijken. Het tempo van innovaties en veranderingen ligt zo hoog dat je je sommige dingen niet eens kunt voorstellen. Kijk naar 10 jaar geleden en nu. Het is nauwelijks bij benen. Maar veel innovaties leiden tot mooie nieuwe kansen. Het is aan ons om als bestuurders te kijken hoe we hier goed mee om gaan. En wat mezelf betreft hoop ik over 5 jaar nog steeds wethouder te zijn.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Ik zou wel een dagje directeur willen zijn van Keukenhof. Het bedrijf fascineert me. Ik vind het zo bijzonder hoe ze daar in 2 maanden tijd 1.3 miljoen bezoekers weten te trekken. En kijk ook naar de veranderingen in die bezoekersstroom. Vroeger waren het vooral Nederlanders, Duitsers en wat Belgen. Inmiddels bezoekt de hele wereld het park. Keukenhof heeft zich mooi ontwikkeld. Dus als Bart het goed vindt, dan ruil ik een keer een dagje met hem!

Auteur: Flower Science