Ondernemer in beeld: Johan Verschoor

694
Johan Verschoor firma AT Zeestraten
Johan Verschoor

‘In de Spiegel’ is de rubriek van Flower Science waarin iemand uit de bloembollensector in de spiegel kijkt. In tien korte vragen blikt deze persoon naar het heden, zijn verleden en de sector in de toekomst. Aan het woord Johan Verschoor van de Firma AT Zeestraten.

“Waar ik trots op ben? Toch wel op het hebben van een familiebedrijf waarbij wij met z’n vieren in staat zijn het heel goed onderling te regelen. Iedereen heeft zijn eigen expertise en iedereen heeft z’n eigen draai gevonden. Ik vind het bijzonder dat wij op het land lopen waar de voorvaderen van mijn familie ook hebben gewerkt. We zetten een mooie traditie voort op een nieuwe eigentijdse manier.”

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Vooral een veelzijdige ondernemer en dat heeft te maken met ons veelzijdige bedrijf. We hebben onder andere een veehouderij, een bollenkwekerij, een broeierij en een Boerenwinkel: Elsbroekerwei ook te volgen op Facebook! Ik onderneem samen met mijn vrouw Anita en mijn twee zwagers Elbert en Adriaan Zeestraten. We hebben de taken onderling goed verdeeld. Ik houd me met name bezig met het buitenwerk: alles wat zich op het land afspeelt, de machinerie, bemesting en landverhuur. Adriaan doet de schuur en de handel, Elbert de Boerenwinkel en het onderhoud van de machines, Anita de koeien, de melkerij en het kantoorwerk. Natuurlijk kunnen we elkaars werk prima overnemen, wat we ook regelmatig doen.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben er een van Gerrit Verschoor, van de Westelijke Randweg in Haarlem. Mijn vader had een vaste plantenkwekerij, een bloemisterij en een export van vaste planten. De familie Zeestraten woonde op 100 meter afstand van ons. Ik kwam er als kind vaak over de vloer om te kijken naar de kalfjes of om te spelen. Later kwam ik er vaak om te werken. Uiteindelijk ben ik getrouwd met mijn jeugdliefde en buurmeisje Anita Zeestraten. Toen mijn schoonvader Aad Zeestraten overleed hebben we besloten het bedrijf met z’n vieren over te nemen, dat was in januari 2003. Elbert en Adriaan kwamen toen net van school af. Ik had op dat moment al een eigen bedrijf in vaste planten, dat heeft mijn broer (met wie ik het bedrijf samen runde) op dat moment alleen voortgezet.

Waar ben je het meest trots op?

Toch wel op het hebben van een familiebedrijf waarbij wij met z’n vieren in staat zijn het heel goed onderling te regelen. Iedereen heeft zijn eigen expertise en iedereen heeft z’n eigen draai gevonden. Ik vind het bijzonder dat wij op het land lopen waar de voorvaderen van mijn familie ook hebben gewerkt. We zetten een mooie traditie voort op een nieuwe eigentijdse manier.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een jachtpartij. Mijn hobby is jagen. Niets mooiers dan jagen op klein wild in de natuur. De Bollenstreek heeft heel veel wild dat in stand en in evenwicht moet worden gehouden. Het is een hele mooie hobby waar je mij midden in de nacht voor wakker mag maken.

Wat kunnen wij van jullie leren?

Wat wij denk ik wel goed hebben georganiseerd is het verdelen van het werk onder vier eigenaren. We kunnen daardoor veel verschillende dingen doen.  Wij zeggen hier vaak tegen elkaar: “je moet niet alle eieren onder één kip leggen”. Daarnaast denk ik dat we een redelijk innovatief bedrijf zijn. Ons uitgangspunt is “alles zo makkelijk mogelijk maken, daarvoor moeten we wel eerst innoveren en/of investeren. En dat schuwen we niet. We zijn aardig gegroeid. Dat moest ook wel, want als je van één naar vier eigenaren gaat, heb je meer volume nodig om winstgevend te blijven. Vanaf onze start in 2003 zijn we in een paar jaar tijd verdubbeld in areaal. Ook kiezen we bewust wat we wel en niet doen. We zijn bijvoorbeeld gestopt met de teelt van narcissen, deze bedrijfstak hebben we verkocht aan de Firma Leenen. Het grappige is dat we momenteel weer op contractbasis voor hen telen, het biedt veel voordelen om met elkaar samen te werken en belangrijk is dat we zo een mooie vruchtwisseling hebben voor de bodem.

We zijn overigens heel bewust bezig met onze bodems en het thema duurzaam. Ik ben actief betrokken bij de werkgroep Duurzame Bollenteelt van de KAVB.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Ik zit al heel wat jaren in de Kring Bloembollenstreek van de KAVB en ik ben sinds vorig jaar lid van het hoofdbestuur van deze organisatie. Ook zit ik in de studiegroep Hyacint. Waarschijnlijk kennen veel mensen mij van de jacht.

Wat moet er veranderen in de bollensector?

Het is belangrijk dat we snel een goed antwoord hebben op de vragen rondom gewasbeschermingsmiddelen. Duurzaam telen wordt met de dag belangrijker. De jonge garde heeft hier gelukkig ook een nieuwe en frisse blik op en steekt er veel energie in. Je ziet daarnaast dat de markt ook steeds meer eisen gaat stellen aan het product bloem. Het is een kwestie van tijd dat de vraag echt verandert. Wij moeten dus niet stilzitten en vooral doorwerken om de juiste methoden te ontwikkelen.

Verder denk ik dat als een ondernemer wil overleven, hij / zij moet kiezen voor opschalen of specialisatie. Feit is dat er in de afgelopen 10 jaar de helft aan agrarische bedrijven in de streek is verdwenen. Maar je hoeft niet per se groter te worden, je kunt je ook specialiseren in een bepaald product om te overleven.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Dat is mijn schoonvader Aad Zeestraten. Een bijzondere man. Veel mensen uit de bollensector kennen hem. Hij had dezelfde hobby’s als ik heb. Wat ik mooi vind, is dat hij altijd jong is gebleven in zijn manier van denken. Hij leerde mij ook anders denken, hoe je met mensen omgaat en met je personeel. Heel belangrijk. Ik houd ook van ondernemers die anders denken dan de gemiddelde ondernemer, het maakt ze interessant.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Het allermooiste zijn toch de momenten buiten op het land als je het complete pakket voor je ziet: je werk, de natuur, een haas die wegholt of een koppeltje patrijzen in het veld. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Natuurlijk zijn er ook mindere momenten. Op zondagochtend stap ik bijvoorbeeld om 5.30 uur mijn bed uit om de koeien te melken. Mijn vrouw doet dat de hele week al en op zondag doen we het samen. Dan is het wel even zwaar om je bed uit te gaan, maar die vroege zondagochtend in de stal is ook een mooi en waardevol moment samen. Uiteindelijk krijg ik er ook altijd weer energie van.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Ik ben een buitenmens, dus sowieso een buitenberoep. Misschien boswachter, muskusrattenbestrijder of iets met jagen. Ik ben dik tevreden met mijn werk. Als ondernemer loop je uiteraard altijd risico, maar er horen ook mooie uitdagingen bij. Het ondernemerschap in combinatie met de verschillende seizoenen zorgen ervoor dat geen dag hetzelfde is.

Auteur: Flower Science