Ondernemer in beeld: Jules de Vries

768
Jules de Vries Voorhout
Jules de Vries

Ondernemer in beeld is een rubriek over ondernemende persoonlijkheden die zichtbaar en betrokken zijn binnen de Duin- & Bollenstreek. Deze keer interviewt (media)ondernemer John van der Tol een man die zich sterk inzet voor de maatschappij; Jules de Vries

Geboren (en waar):  Op 31-03-1951 te Leeuwarden

Werkzaam/woonachtig in de Bollenstreek sinds:
Ik ben in 1975 in Leiden komen wonen en vanaf 1977 tot medio 2006 in Leiderdorp. Sinds die tijd woon ik in Voorhout.

Beroep en functie:
In 1975 ben ik begonnen als organisatiemedewerker bij het AZL in Leiden, dat nu LUMC heet en na een paar jaar ben ik ( ook) bedrijfseconomisch medewerker geworden. In die periode heb ik een avondstudie economie in Amsterdam gevolgd. Mijn laatste baan bij het AZL was polikliniekmanager en ik heb de eerste fase van de nieuwbouw meegemaakt en meegeholpen aan de inhuizing.

Daarna in 1987 ben in directeur geworden van de Bernardus en met alle fusies meegegroeid als bestuurder tot 2009 . Daarna heb ik daar nog twee  jaar gewerkt als vastgoedmanager. In 2011 ben ik gestopt.

Aan het eind van mijn loop baan ben ik nog vier jaar parttime aan de slag geweest bij Matchpartner, een werving- en selectiebureau uit Leiden, waar ik heb meegeholpen een klantenkring op te bouwen in de zorgsector. ( 2012-2016)

Mijn werk als vrijwillig voorzitter bij de kern Sassenheim van de TOV begon in 2013. 

Waar ben je goed in (en waarom):
Dingen voor elkaar krijgen en mensen samenbinden. Misschien komt dat door lange bestuurlijke ervaring in de zorgsector, waar je een hele lange adem moet hebben om dingen gedaan te krijgen. Misschien speelt mijn Friese achtergrond een rol : kop in de wind en doorgaan. Opvoeding speelt ook een rol: het is pas goed als het echt goed is. Ik heb gemerkt dat ik ook goed ben als hindermacht: samen met anderen komst van Intratuin tegen weten te houden. 

Trots op (zakelijk):
Het feit dat ik een bijdrage heb kunnen leveren om  vanuit al die losse organisaties in 25 jaar tijd  Marente op te bouwen.  Ook ben ik trots op alle verbouwingen en nieuwbouw die we in de loop van de jaren bij Bernardus en andere locaties van Marente hebben kunnen realiseren. Bij Bernardus gaat het nu weer verder, heel fijn om te zien dat de verbetering doorzet!!

Voor mijn vrijwilligerswerk bij de TOV ben ik trots op het mee kunnen realiseren van detailhandelsvisie,  ondernemersfonds, citymanager en op onze successen in Sassenheim. 

Waar kennen wij jou allemaal nog meer van:
Sinds een groot aantal jaren zit ik in het bestuur van het Hospice Duin- en Bollenstreek, dat ik mee heb helpen oprichten, de laatste paar jaar als voorzitter. Ook ben ik voorzitter van de stichting Vrienden van Park Rusthoff en het kan best zijn dat ik wel eens om sponsorbijdragen voor het park bij je op het bedrijf ben geweest.

Mooiste plekje in de Bollenstreek:
Ik heb er drie, waarvan twee in de natuur, omdat ik uiteindelijk meer een natuurmens ben dan een cultuurmens:
De Amsterdamse Waterleidingduinen waar ik samen met mijn vrouw uren kan rondzwerven, bammetjes en fruit mee; De Loosterweg Zuid bij het Reigersbos, ik vind het coulissen landschap op die plek het mooiste en als laatste, omdat ik er sinds mijn voorzitterschap van de kern Sassenheim heel wat voetstappen heb liggen, de Hoofdstraat tussen Pancratiuskerk en Teijlingerllaan, met de uitloper naar het Voorhavenkwartier; het ligt er allemaal puik bij en ik ben trots op al die mensen die dat helpen in stand houden en verbeteren!!

Mooiste moment ooit:
De rangorde vind ik lastig: er zijn zoveel mooie momenten: de geboorte van onze dochters, ons huwelijk; volgende week komt er hoop ik weer één als een van onze dochters, Liesbeth,  gaat promoveren tot doctor in de geneeskunde. Maar ik kies deze:

In 2008 bezochten we één van onze dochters, Heleen,  in Australië. We maakten een tripje van een paar dagen naar Kangaroo Island en we moesten daar  van Heleen perse een heel bijzonder strandje bezoeken, Stokes Bay heette het geloof ik. Maar daarvoor moest je eindeloos een onverharde weg afrijden en met ons autootje was dat wat.  Je moest zelfs vanaf de parkeer tussen een aantal rotsblokken doorkruipen om er te komen. Maar we haalden het en we hebben daar een uurtje gezeten aan een verbijsterend mooi idyllisch strandje met prachtig gekleurde rotsen en gezwommen in de Indische Oceaan. Prachtig en toen we terugreden naar de veerpont die ons over ging zetten naar het vasteland van Australië voelden we ons volmaakt gelukkig.  Die rit en dat gelukzalige gevoel zal ik nooit vergeten.

Favoriete sport:
Hockey, maar ik ben alleen goed in de derde helft, en schaatsen. 

Memorabel sportmoment:
De foute wissel van Sven Kramer op de Olympische Spelen: denk nooit op voorhand dat je iets in de pocket hebt; dat was de les en dat geldt eigenlijk voor alles wat je doet.

Waar was jij toen op het moment dat dit gebeurde (memorabel sportmoment):
In de huiskamer achter de TV; ook bij ons was er , net als bij Erica Terpstra stomme verbijstering: hoe kan dit!! 

Favoriete restaurant:
Ook hier is het weer heel lastig kiezen, want er zijn er vele. Maar ik vind ‘Bij Raggers” in Noordwijk een heel fijn restaurant kleinschalig en een uitstekende keuken een leuke entourage  en personeel dat precies weet waar ze het over heeft. In Sassenheim is ‘Op eigen Wijze” mijn favoriet, maar Graaf Jan haalt snel in!!

Favoriete boek:
Heb ik niet echt, maar ik was wel erg onder de indruk van “Poubelle” een roman van Pieter Waterdrinker en vooral om het besef dat ik door het lezen van dat boek , dat deels in Oekraine speelt, kreeg, dat Nederland maar een veilig rustig landje is in een uithoek van Europa en dat een land als Oekraïne veel en veel meer door allerlei omliggende landen en culturen is geraakt en beïnvloed en geteisterd. 

Favoriete schrijver:
Ook hier niet echt één favoriet, maar ik noem Kader Abdollah, ik heb bewondering voor hoe hij er in is geslaagd zich een positie te verwerven en ik houd van zijn sprookjesachtige stijl van schrijven in korte zinnen maar wel heel zinnig. 

Favoriete muziek:
Deze zomer zijn mijn vrouw en ik op Corsica geweest en daar  hebben we de Corsicaanse muziek ontdekt; een bekende band daar is “Muvrini”; je verstaat er niks van, want het is in het Corsicaans en dat lijkt een beetje op Italiaans. Verder houd ik van Ierse muziek en bij de klassieken is Buxtehude een van mijn favorieten. 

Favoriete vakantie bestemming:
Zuid Afrika we hebben daar 2 jaar geleden een geweldige trip gemaakt van Kaapstad naar Johannusburg; Schitterende natuur leuke mensen en die wildparken: de eerste keer dat je er met je auto doorheen rijdt en je ziet een olifant uit de bosjes komen… geweldig. 

Waar word jij vrolijk van:
Een lekker diner met vrienden en daarbij een goed glas wijn; ik zit al een aantal jaren op een kookclubje en heb er zo een nieuwe hobby bij gekregen. 

Waar kan jij je enorm over opwinden:
Over de kortzichtigheid van sommige winkeliers, die niet verder willen denken dan hun eigen voordeur en eigen stukje straat. 

Waar mag jij wakker gemaakt voor worden:
Een maagdelijk pak sneeuw en daar dan doorheen lopen. 

Wat niemand (nog) weet:
Binnenkort ga ik mijn werkzaamheden voor de TOV beëindigen; na vier jaar wil ik het stokje overdragen; mocht je nog iemand kennen, die het leuk vind mijn taak over te nemen, dan houd ik me van harte aanbevolen 

Levensmotto:
De mens lijdt het meest, van het lijden dat hij vreest en dat nimmer op komt dagen.

Wat vind je leuk aan Zaken voor Zaken:
Mooi zo’n platform voor de Bollenstreek; kan heel samenbindend werken.