Ondernemer in beeld met deze week Leonie Stortenbeker

598
Leonie Stortenbeker

De eerste ‘In de Spiegel’ van dit jaar is voor Leonie Stortenbeker, projectleider van Flower Science. Met Leonie kijken we terug op Flower Science gedurende de afgelopen jaren en we kijken vooruit naar de veranderingen voor de organisatie vanaf januari 2018.

“Mijn eerste baantje? Geloof het of niet, dat was bollen pellen! Maar liefst twee dagen heb ik het volgehouden. Ik vond het hard werken, mijn duimen deden pijn en ik werd ook nooit geselecteerd voor wat ‘de echt goede pellers’ mochten, namelijk hyacinten hollen. Het meest frustrerende was dat als ik de mand met gepelde bollen vol had, er een schuurbaas langskwam die de mand even flink schudde en dan zat hij nog maar driekwart vol.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren bij Flower Science?  

Als een project dat altijd al potentie had en langzaamaan gegroeid is tot waar het recht op heeft. We worden inmiddels behoorlijk serieus genomen en goed gedragen door de sector. Als beleidsmedewerker bij de gemeente Lisse kreeg ik in 2011 Flower Science in mijn takenpakket. Het project was sinds 2006 al een prioriteit van het college, maar toen nog in de vorm van een ‘Flower Science Park’. Met de wethouderswisseling in 2013 werd ook een koerswijziging op het project doorgevoerd. Van een Flower Science Park naar een Flower Science netwerk: het creëren van verbinding & reuring en werken aan de zichtbaarheid van innovaties in de streek. Oftewel de vier O’s (Overheid, Onderwijs, Onderzoek en Ondernemers) met elkaar verbinden. Ook wilden we binnen- en buiten de Bollenstreek laten zien wat er gebeurt in de sector. Vanaf deze koerswijziging ben ik ondernemers actief gaan opzoeken. Ik heb heel wat kopjes koffie gedronken bij verschillende bedrijven en gevraagd naar welke behoeftes er waren en hoe Flower Science daarbij kon helpen. Ik heb rondleidingen gekregen, verhalen gehoord, ergernissen gevoeld en vooral heel veel geleerd. Het programma is gebaseerd op al deze input. En nog steeds proberen wij informatie actief op te halen bij onze achterban.

Waar ben je trots op?

Dat er inmiddels heel veel ondernemers betrokken zijn bij Flower Science. We zijn er echt nog niet, maar als ik zie dat op de eerste cafés maar 10 mensen aanwezig waren en er nu soms wel 100 deelnemers zijn, dan ben ik wel echt trots. Als feedback krijgen wij terug dat de informatie die we bieden interessant is. En dat juist het verbinden van de vier O’s  wordt gewaardeerd. Waar ik ook blij mee ben is dat veel ondernemers weer andere ondernemers introduceren en ik ben er helemaal trots op dat we inmiddels ook de nieuwe jonge generatie ondernemers aan boord hebben.

Wat gaat er komend jaar veranderen?

In november van dit jaar is vastgesteld dat Flower Science een van de projecten wordt van de Economische Agenda van de Bollenstreek. Hierdoor valt Flower Science niet meer onder de Gemeente Lisse, maar is het een regionaal project geworden. Flower Science zal vanaf januari worden aangestuurd vanuit de Greenport. Niet ik, maar Esther den Hertog wordt projectleider van Flower Science. Ze is inmiddels ook al enige jaren bij ons betrokken als communicatieadviseur. Ik zal vanuit de gemeente wel aangehaakt blijven als strategisch adviseur. De cafés, bedrijfsbezoeken, de spiegels en het congres blijven gewoon bestaan. Komende jaren worden de activiteiten verder uitgebouwd. Daarnaast gaan we aan de slag met het uitvoeringsprogramma waarin we nog meer kansen willen verkennen.

Wat was je eerste baantje?

Geloof het of niet, dat was bollen pellen! Maar liefst twee dagen heb ik het volgehouden. Ik vond het hard werken, mijn duimen deden pijn en ik werd ook nooit geselecteerd voor wat ‘de echt goede pellers’ mochten, namelijk hyacinten hollen. Het meest frustrerende was dat als ik de mand met gepelde bollen vol had, er een schuurbaas langskwam die de mand even flink schudde en dan zat hij nog maar driekwart vol. Dus kon ik weer opnieuw gaan vullen. Ik ben er snel mee gestopt, het was niets voor mij. Daarna heb ik folders rondgebracht en daarna een jaar of twee in de chrysanten gewerkt in Kudelstaart; pluizen, poten alles kwam aan bod! Ik ben uiteindelijk commerciële economie gaan studeren. Voordat ik bij de gemeente Lisse terecht kwam heb ik onder andere gewerkt bij Monsterboard en was ik projectmanager bij IDTV voor het TV- programma Eigen Huis en Tuin.

Waar kennen mensen je nog meer van?

Ik was projectleider voor de herinrichting van ‘t Vierkant en ook voor de Groenverkiezing van Entente Florale. En leuk om erbij te vermelden is dat Lisse deze Groenverkiezing heeft gewonnen!

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Mijn kat mag me altijd wakker maken. Ik kan sowieso alles hebben van katten. Het liefst zou ik op een boerderij wonen met 28 katten. En waar je me ook voor wakker mag maken is chips, maar dan wel Bolognese chips van Croky.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

De drukbezochte cafés van dit jaar en het mooie inhoudelijke congres van afgelopen december, dat is echt genieten! Ik vind mijn werk het leukst als ik met mensen in contact ben. Ik zit liever niet de hele dag achter mijn PC op kantoor. Voor mij zijn bedrijfsbezoeken de krenten uit de pap. Of dat nou in groepsverband is of individueel. Ik blijf de praktijk het leukste vinden, ik zie en hoor elke keer weer nieuwe dingen.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Mensen die anders durven te denken, anders durven te zijn en het ook echt anders doen. Edwin de Beukelaar bijvoorbeeld. Ik bewonder zijn eigenheid. Hij is vernieuwend, doet wat hij graag wil doen en hij heeft er ook nog succes mee. Ook Joop Zwetsloot vind ik een inspirerend mens, geweldig hoe innovatief hij nog denkt op 80-jarige leeftijd. Daar kan menig mens van leren… Ik houd van mensen met een creatieve geest, de pioniers onder ons, de opstarters. Ik houd ook van dingen opstarten. Vandaar dat ik met zoveel plezier heb gewerkt aan Flower Science afgelopen jaren.

Wat wil je Flower Science meegeven?

Ik blijf gelukkig gewoon betrokken bij Flower Science. Alleen nu wat meer vanaf de zijlijn. Ik zou het geweldig vinden als meer ondernemers willen aanhaken in de aansturing van Flower Science. Een paar keer per jaar bij elkaar komen om te sparren over de richting van het project en adviezen geven over waar we op ons moeten richten (en waar we ons geld aan moeten uitgeven). Als er geïnteresseerden zijn, meld je dan via info@flowerscience.nl.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat had je dan gedaan?

Dat vind ik een lastige vraag, dat had van alles kunnen zijn. Van het oprichten van een kattenopvang tot het worden van minister. Ik houd van nieuwe dingen. Van iets laten groeien, of iets leren of iets nieuws uitproberen.

Auteur: Flower Science