Ondernemer in Beeld – Nienke Bakker

125

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik ben geen ondernemer maar ik werk bij Zwettulips. Na mijn studie bedrijfskunde ben ik bij Zwettulips aan de slag gegaan. Als scholier had ik hier een bijbaan. Toen ik klaar was met mijn studie heb ik het erop gewaagd, ik solliciteerde naar een serieuze baan binnen Zwettulips en werd aangenomen. Inmiddels werk ik hier alweer anderhalf jaar en het bevalt heel goed. Veel werkzaamheden sluiten aan bij mijn studie. Ik heb geen vaste functie, maar wat ik doe varieert van human resources manager tot ‘manus van alles’ tot ‘spin in het web’. Ik praat mee over de strategie van het bedrijf en ik werk mee om processen efficiënter te maken. Het zijn mooie lange dagen met veel uitdagingen. Je zou me kunnen omschrijven als ‘leergierig’.

Wat is je Corebusiness?

Wij zijn een jaarrond tulpenbroeierij. Wij leveren tulpen over de hele wereld. In de winter doen we dat door heel Europa. Dan vind je onze tulpen van januari t/m april terug in de retail. In de zomer exporteren wij onze tulpen wereldwijd, want in Europa is de tulp een typisch voorjaarsproduct. We kweken jaarlijks miljoenen tulpen en hebben een breed assortiment.

Van wie ben jij d’r een?

Ja die term kennen wij ook in het dorp waar ik vandaan kom. Ik kom uit Roelofarendsveen en ik ben er een van Rene en Ciska Bakker. Mijn vader is potplantenkweker. Mijn opa zat ook in de tulpen en mijn oom nog steeds. Ik ben geen vreemde in de tuinderswereld.

Waar ben je het meest trots op?

Als ik het heb over het bedrijf Zwettulips, dan ben ik trots op de kwaliteit. Vooral als het gaat om gelijke rijpheid, oftewel dat de tulpen tegelijk in bloei staan in de vaas. Dat vind ik belangrijk. Daarnaast vind ik het bijzonder dat in een markt waar het draait om omzet, kostprijs en snelheid wij toch vooral werken met lange termijn relaties. Veel van onze klanten zijn al jaren bij ons. De laatste jaren is de markt steeds transparanter geworden. Het is logisch dat mensen gaan ‘shoppen’ en kijken bij andere kwekers. Toch zien wij dat onze afzet al jaren behoorlijk constante afnemers heeft. Dat vinden wij prettig want zo groeien we samen door.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Ik leer momenteel elke dag. Iedere dag heeft weer nieuwe uitdagingen. Twee weken geleden zijn we bijvoorbeeld begonnen met het verpakken van onze eigen producten zodat we een eindproduct kunnen leveren aan de retail. Zo’n proces is heel leerzaam. Van A tot Z krijg je mee wat er bij komt kijken. Op dit moment verpakken we ongeveer een derde van onze productie zelf. We gaan zien hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Ik werk veel met 40- en 50-jarigen. Van hen leer ik veel. Ik hoop dat ze zo nu en dan ook van mij leren omdat ik natuurlijk weer hele andere kennis en ideeën meebreng.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Als alles klopt en alles goed loopt. Daarnaast is de tulp ook gewoon een heel mooi product. Iedere tulp heeft wel wat. De kleur paars is bijvoorbeeld niet populair, maar toch zie ik regelmatig paarse tulpen voorbij komen die echt prachtig zijn. Daarom zeg ik, iedere tulp heeft wel wat. De één staat strak in de vaas en de ander ‘leeft’ echt in de vaas. Je ziet ze kronkelen of nog een stukje groeien. Ik merk dat tulpen over de hele wereld favoriet zijn. Wij bedienen verschillende segmenten. In het seizoen (december t/m april) zitten wij vooral in het retail-segment, waar lichtere en rauwere tulpen heen gaan. In de zomer zitten wij in een hoger segment, waar zwaardere tulpen gewenst zijn. De bollen kopen wij in bij verschillende leveranciers. Dat is niet alleen bij kwekers uit de Bollenstreek, ze komen ook veel uit Zeeland of West Friesland.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?

Beiden. Er wordt volop aan gewerkt in ons bedrijf. We hebben alle benodigde certificeringen en we gaan nog een stapje verder. Zo hebben wij onlangs onze footprint laten berekenen. Dit was nodig om bij FairFlora aangesloten te worden. Dit is een bloemen- en plantenlabel dat transparantie biedt over de ecologische footprint en projecten wereldwijd ondersteunt. Een initiatief dat wij ondersteunen en waar wij graag bij aanhaken. We zijn er volop mee bezig.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

We zijn een hele traditionele sector. Er is nog een behoorlijke slag te slaan als het gaat om verduurzaming of digitaliseren. We zouden ook veel meer gebruik moeten maken van data en datakoppeling. Dat zou veel bedrijven slimmer maken, waardoor ze makkelijker kunnen doorgroeien. In ons geval zie je bijvoorbeeld dat veel handel niet meer via de veiling loopt. In de winter vinden wij zelf onze afnemers. In de zomer loopt nog zo’n 40% via de veiling. De wereld verandert en alle bloemenbedrijven moeten mee veranderen.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?

Dat vind ik best een lastige vraag. Ik ben net begonnen. Over vijf jaar hoop ik hier nog steeds rond te lopen en elke dag nieuwe uitdagingen te hebben. Ik denk dat Zwettulips dan sowieso weer verder is gegroeid. Dat kan zijn op het vlak van productverbreding, productvergroting of wellicht hebben we weer mooie nieuwe markten aangeboord.

(Er lopen veel mensen rond in de bloemensector.) Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Ik zou weleens een dagje in de schoenen van een groothandelaar of supermarktinkoper willen lopen. Dat gaat mij ongetwijfeld mooie inzichten geven. Het gaat bij de retail vaak om omzet per meter. Ik wil daar wel meer over weten. Hoe werkt dat precies met onze tulpen op de winkelvloer, hoe rekent men en hoe denkt men?

Auteur: Flower Science