Ondernemer in Beeld; Rene Faas

272
Rene Faas

Wie kent hem niet? Dé huisfotograaf van CNB en Greenity. Daarnaast portretteert hij regelmatig iemand uit de bloemensector voor de rubriek In de Spiegel van Flower Science. Hij kent iedereen en iedereen kent hem… Hoog tijd om de tien spiegelvragen eens te stellen aan fotograaf René Faas!

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Als een gedreven fotograaf die elke dag het allermooiste plaatje wil maken. Ik vind het mooi om het bloemenvak en de mensen uit dat vak zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Dat doe ik dagelijks omdat ik in dienst ben als huisfotograaf bij de CNB. En ik werk voor Greenity. Daarnaast fotografeer ik natuurlijk ook voor deze mooie rubriek van Flower Science: In de Spiegel.

Van wie ben jij d’r een?

Ik kom niet uit een typische bollenfamilie met een bekende naam of bijnaam. Maar mijn ouders hadden wel allebei iets met het vak. Mijn moeder heeft vroeger bij een bollenonderneming gewerkt: Langeveld. En mijn vader heeft gewerkt bij Sierex.

Waar ben je het meest trots op?

Op mijn baan en mijn passie voor mijn vak. Ik ben in 1992 begonnen bij CNB, ze zochten een assistent drukker. Inmiddels werk ik er alweer bijna 26 jaar. Door de jaren heen kwamen er elke keer nieuwe uitdagingen voorbij waar ik ja tegen heb gezegd, zo kon ik me verder ontwikkelen en ben ik geworden tot wat ik nu ben: huisfotograaf van de CNB. Ik voel me thuis in de bloemensector, heb inmiddels een groot netwerk en ga elke dag met veel plezier naar mijn werk. Het is erg afwisselend. De ene dag ben ik onderweg naar Steenwijk voor een portret van een ondernemer, de andere dag naar de kop van Noord Holland waar ik weer nieuwe mensen ontmoet die iets met het bloemenvak hebben te maken. Ik mag het allermooiste plaatje van hen te maken, ze laten me hun bedrijf zien en tussendoor vertellen ze me de mooiste verhalen. Natuurlijk ben ik ook trots op mijn foto’s. Het is echt niet alleen een kwestie van op het juiste knopje drukken. Je moet gevoel hebben bij mensen, op de juiste plek staan, het juiste licht vangen en meestal zijn er nog veel andere zaken waar ik ter plekke rekening mee houd. Het meest trots ben ik wel op de fotografie van ‘Vakvenster’ in het midden van het Vakblad Greenity. Hierbij is niet het verhaal leading, maar is de foto het belangrijkste onderdeel van de pagina. De foto vertelt het verhaal en moet dus super zijn. Dat is elke keer weer geweldig om te mogen doen!

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?

Voor alle soorten chocolade. Ja ik weet het… echt een vrouwendingetje eigenlijk, maar ik heb het ook. Bonbons van Van Wely of Vermeer, een witte plak chocolade van Tony’s Chocolonely. Dat vind ik zo lekker!

Wat kunnen wij van je leren?

Dat als je jezelf een doel stelt echt alles mogelijk is. Ook al denk je dat je niet geschikt bent. Ga het toch doen, ga de uitdaging aan en je zult zien dat het lukt. Ik heb dat in de praktijk ondervonden, als je maar wilt.. dan kun je alles!

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Ik ben keeper bij Meskersweb, een zaalvoetbalteam in de A poule bij FC Lisse. Daarnaast fitness en sport ik veel. Ik ken veel mensen via de sport. En ik ben een echt dorpsmens. Ik houd echt van Lisse. Van de mensen en van de jaargetijden. Het voelt altijd prettig om in Lisse te zijn.

Wat moet anders in de bloemenbollen-sector de komende jaren?

Het is misschien een cliché maar er moet echt meer samengewerkt worden. Als fotograaf kom ik nog wel eens ergens, zowel in directiekamers als in kantines van allerlei organisaties en (bollen)bedrijven. Het is nog erg ‘wij’ en ‘zij’. Er wordt misschien teveel over elkaar gepraat en te weinig met elkaar. Als fotograaf zie ik daar verder geen rol in voor mij. Ik hoor, zie en zwijg en hoop dat de partijen elkaar beter gaan vinden.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Dat is toch wel mijn vader die altijd tegen me zei: “Jij komt er wel jongen. Het komt goed.” Dat zinnetje wat klinkt op de achtergrond sterkt mij altijd. Mijn ouders zijn geweldige mensen en hebben mij altijd op een positieve manier gestimuleerd. Ik zie en spreek ze veel. Ze zijn gelukkig nog heel gezond en actief en staan midden in het leven.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Eke dag is mooi. Vandaag zit ik vroeg in de auto en geniet ik van een heldere en koude februari ochtend, de zon die opkomt en de dauw over de landerijen. Ik kom op prachtige plekken, ik ontmoet mooie mensen, zie bijzondere bedrijven en fotografeer de mooiste bloemen. Ik ben nu op weg naar een bijeenkomst voor een fotoreportage en daarna ga ik door naar een onderneemster die ik nog niet ken om een mooie foto van haar te maken. Morgen heb ik weer een leuke nieuwe dag die ik afsluit met een Flower Science Café. Mijn dagen zijn altijd leuk. Ik prijs mijzelf gelukkig.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Dan had ik politieagent willen worden. Mijn zus is politieagent in Lisse. Ik heb het vroeger ook heel serieus overwogen. Ik was alleen niet serieus genoeg om die studie echt op te pakken en er voor te gaan. Mijn ambities kwamen veel later. Nu zou ik de discipline wel kunnen opbrengen en lijkt het me nog steeds een erg mooi vak.