Ondernemer in Beeld: Wim Zandwijk

234
Wim Zandwijk

“Wat ik heel belangrijk vind is om in oplossingen te denken en niet in problemen. Niet bij alles zeggen ‘Ja, maar…’ gewoon hup aan de gang en maak er iets moois van. Er zijn altijd wel beren op de weg te vinden, maar zie dit als uitdagingen en ga het positief tegemoet. Met een lach op je gezicht verkoop je veel meer. Het is goed om gedreven te zijn, maar verlies de vrolijkheid en het werkplezier niet uit het oog.”

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Ik zie een gedreven ondernemer die veel naar de toekomst kijkt. Sinds twee jaar ben ik eigenaar van Muller Bloemzaden en Muller Agenturen. Ik richt mij op de professionele markt en bied hen de meest hoogwaardige zaden aan. Ik verkoop dus geen zaden aan de consumentenmarkt. Mijn zaden worden vooral gebruikt voor snijbloemen en perkplanten. Het is daarom belangrijk dat mijn klanten weten dat de zaden van hoge kwaliteit zijn. Ze moeten een goede kiemkracht hebben, zuiver zijn (geen andere zaden tussendoor) en uniforme bloemgroei hebben (zoals even hoog worden, even snel groeien etc.). De meeste zaden gaan naar Europa. Voor de agenturen (stekken, pluggen, vaste planten en bloembollen) zit ik vooral in Scandinavië en IJsland. Ik ben veel op reis. Naar beurzen en klanten. Deze week was ik bijvoorbeeld te vinden op een beurs in Frankrijk. Ik ben dus ook een reizende ondernemer.

Van wie ben jij d’r een?

Ik ben er een van Martien Zandwijk en Elly Zandwijk-van Hagen. Ik ben opgegroeid op de Vogelaardreef in Noordwijk, vlakbij Langevelderslag. Mijn ouders hadden een bollenkwekerij en plantenverkoop langs de weg. De sierteelt zit dus in mijn genen. Veel bollenkwekers kennen mijn vader wel. Hij was zeer actief in veel besturen in het hele land. Noem een bestuur of commissie en hij zat erbij. Milieuplatformen, de KAVB, WLTO, overleggen met ministeries en meer. Natuurlijk ben ik heel trots op hem en ook op mijn moeder die vooral lokaal heel actief was.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben op heel veel dingen trots. Zoals op mijn partner Nancy die altijd achter me staat en zelf ook een intensieve baan heeft. Nancy werkt als manager bij het Ronald McDonald Huis in Leiden. Ze stuurt hier maar liefst 160 vrijwilligers aan en maakt uiteraard veel liefde maar helaas soms ook verdriet mee. Ook ben ik heel trots op onze kinderen: twee zonen en een dochter. Ten slotte ben ik ook trots op mijn ouders die mij alle ruimte hebben gegeven om mezelf te ontplooien.

Waar mogen wij je ’s nachts voor wakker maken?

Voor handel, als je een mooie order voor me hebt, mag je me altijd wakker maken. Maar ook voor andere dingen, bijvoorbeeld als er een dierbaar iemand in de problemen zit. Dan help ik graag. En ten slotte mag je me ook wakker maken voor een patatje mayo-pindasaus! Geen probleem, ik eet het nog op ook.

Wat kunnen wij van jou/jullie leren?

Wat ik heel belangrijk vind is om in oplossingen te denken en niet in problemen. Niet bij alles zeggen ‘Ja, maar…’ gewoon hup aan de gang en maak er iets moois van. Er zijn altijd wel beren op de weg te vinden, maar zie dit als uitdagingen en ga het positief tegemoet. Met een lach op je gezicht verkoop je veel meer. Het is goed om gedreven te zijn, maar verlies de vrolijkheid en het werkplezier niet uit het oog.

Waar kennen mensen jou nog meer van?

Ik ben 15 jaar veilingmeester geweest bij CNB in Lisse en Bovenkarspel. Daarnaast organiseerde ik veilingen bij agrarische bedrijfsbeëindigingen. Tenslotte deed ik ook kerkenveilingen, goede doelen en onroerend goed veilingen in Amsterdam, Alkmaar, Lisse en omstreken. Via de veilingen heb ik veel mensen ontmoet. Mooie tijden. Inmiddels doe ik het niet meer. Hooguit een enkele keer. De focus ligt nu echt op Muller. Oh en wellicht ken je me ook van de Noordwijkse Reddingsbrigade, daar heb ik 25 jaar als vrijwilliger gewerkt.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Ik vind dat we ons veel meer als één sierteeltsector moeten gaan opstellen. Voor de consument maakt het vaak helemaal niet uit of een bloem uit een bol, knol of zaad komt. Zij willen gewoon iets moois om de tuin of het huis op te sieren. We zijn nog veel te gedifferentieerd bezig. We hebben veel te veel vakbladen, nieuwsbrieven, keurmerken, organisaties en individuele belangen. Ik vind dat zonde van alle inspanning, tijd en geld.

De consument van nu wil kleur, geur, gemak en snel resultaat. De gemaksconsument van de toekomst wil misschien helemaal geen bollen meer in de grond stoppen en dan wachten. Misschien kopen ze veel liever een kant en klare pot met bloemen. Wij gaan als branches teveel uit van onszelf. Terwijl de consument er niet mee bezig is. Als je in de stad aan een kind vraagt waar de melk vandaan komt dan zeggen ze ook… ‘uit de fabriek’. Het gaat om het eindproduct. Wij als sector moeten samenwerken en zorgen dat de consument sierteelt mooi en belangrijk blijft vinden. Dus samen optrekken en minder versnipperd bezig zijn.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Iedereen is mijn inspiratiebron. Dat kan zijn op een bijeenkomst, op mijn werk, op een feestje, langs de weg… Ik leer altijd van hoe anderen ‘het’ zien. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Ik laat me graag de hele dag inspireren.

Wat zijn je mooiste werkmomenten?

Dat zijn er veel. Mijn werk is echt mijn hobby. Ik houd van beurzen waar ik leuke gesprekken heb met mensen die interesse tonen in mijn product. Maar een gewone dag op het werk vind ik ook een mooie dag. Ik heb een mooi vak. Het mooie van zaden is dat ik weinig opslagruimte nodig heb en toch heel veel hoeveelheden kan leveren. Ook ben ik blij met mijn uitgebreide assortiment, ik heb in het magazijn meer dan 3.000 verschillende soorten zaden. Ik werk met een heel klein product maar in iets heel kleins zit toch een hele grote belofte.

Als je niet voor dit vak had gekozen, wat zou je dan willen doen?

Tja, vroeger als kleine jongen wilde ik automonteur worden. Dat wil ik nu al lang niet meer. Er zijn zoveel mooie beroepen op de wereld. Ik denk dat ik sowieso iets in de handel zou willen blijven doen. Dat vak ligt me wel. Ik ben prima op mijn plek bij Muller Zaden. Ik ga de toekomst met vertrouwen tegemoet. Mijn nieuwe levensmotto is dan ook: wie zaait, zal oogsten. En dat kun je in mijn geval op meerdere manieren invullen.