Plezier, vriendschap en golfen gaan goed samen

117
Heerengolf deelnemers
v.l.n.r. Floris van Dam, Paul Nederstigt, Rolf Duindam, Harry Graman, Maarten Benschop, Willem Kralt, Jaap van Duivenbode, Ken Koehler, Barry van Dam, Mark Voss, Nico Geerlings, Roel van Iersel, Sjaak Geerlings, Bert Pilaszek, Peter Tetteroo, Peter Engels en John van der Tol

Barry en Floris van Dam uit Voorhout konden  10 jaar geleden ook niet bedenken dat zomaar een golfweekendje weg met vrienden zou uitgroeien tot een terugkerend golfmoment waar de deelnemers jaarlijks reikhalzend naar uitkijken. 

‘Jubileumtrip naar Turkije’

Beide Voorhoutse neven zijn de initiatiefnemers van het jaarlijkse Heerengolf weekend, een naam die wat chiquer en origineler klinkt dan vriendengolf. In 2008 zijn zij samen met een groep vrienden met golfen gestart door eerst het golf vaardigheidsbewijs (GVB) te gaan halen. Toen nog met een serieus examen, maar dat is sinds 2013 een stuk eenvoudiger geworden. Met een GVB pas kun je op bijna alle golfbanen in Nederland terecht, iets wat beide mannen ook maar al te graag in hun vrije tijd doen. De golfsport is ten opzichte van 20 jaar terug aanzienlijk laagdrempeliger geworden en heeft inmiddels ook de ‘gewone man’ bereikt.

Na het zien van een groot Amerikaans golftoernooi op tv is het idee ontstaan om met een aantal golfers plezier en vriendschap te gaan combineren met hun interesse voor golfen. In Amerika prijken traditioneel de namen van de winnaars op de wisseltrofeeën en ontvangen de winnaars een speciale blazer van de betreffende golfclub. Heerengolf heeft ook haar eigen groene blazer voorzien van een eigen logo en een mooie grote wisseltrofee. Inmiddels is de Heerengolf groene blazer al zeven keer van eigenaar gewisseld en staan ook de namen van alle 7 verschillende winnaars op de wisseltrofee. Twee Heeren wonnen het toernooi twee maal.
Heerengolf golfen golf golfweekend

Nadat Barry en Floris het weekend een aantal jaren georganiseerd hebben werd de organisatie overgedragen aan Maarten Benschop en John van der Tol. Beide Heeren zullen het stokje weer gaan doorgeven aan andere Heeren.

Het uitgangspunt van de mix van gezelligheid, vriendschap en golfen is al die jaren gelijk gebleven al zie je nu wel dat een nachtje doorhalen aan de bar is veranderd in iets meer nachtrust om ook op dag 2 fris aan de start te kunnen staan. Na golfweekendjes in Limburg, Brabant en Gelderland is er ook een keer net over de grens in Duitsland gegolfd en zal het 10-jarig jubileum in Turkije worden gevierd met een zesdaagse trip.

Het idee voor Belek in Turkije is ontstaan nadat Barry en John met hun gezinnen de afgelopen 2 jaar in de meivakantie deze vakantiebestemming hadden bezocht. Mooi weer, gastvrijheid hoog in het vaandel, vele top hotels gecombineerd met 11 fantastische golfbanen die pal naast elkaar liggen maken Belek ook bij uitstek een speciale plaats voor golfliefhebbers. Hun enthousiasme over Belek hebben vorig jaar zomer doen besluiten om voor een keer af te wijken van een weekend en eenmalig speciaal voor het jubileum over te stappen naar een zesdaagse golftrip met het spelen van vier verschillende (top)golfbanen in plaats van twee.

In de loop der jaren is het gezelschap in samenstelling veranderd. Het starten van gezinnen en ook andere interesses heeft invloed gehad op de samenstelling van de groep. Zo komt nu ruim de helft van de golfvrienden uit nabijgelegen Bollenstreekse dorpen maar zijn de uitgangspunten van gezelligheid en golf gelijk gebleven. Heerengolf 2019 vindt plaats van 15 tot en met 20 maart.

Heerengolf logo golfen golfsport golfbal heeren