Voors en tegens van (zakelijke) mediation, gelden die ook in het insolventierecht? Ja!

24
mr. M. (Mark) Aukema

Volgens het onderzoek van ZAM/ACB onder advocaten, bedrijven en rechters in Nederland zijn de twee belangrijkste redenen voor mediation: snelheid en de mogelijkheid om de relatie met de wederpartij te behouden of te verbeteren. De (lagere) kosten spelen wel een rol, maar zijn minder belangrijk. En daarbij rapporteren zij een slagingspercentage van 75% (!).

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers van hun advocaten verwachten dat zij hen over mediation kunnen adviseren: het ‘onbekend maakt onbemind’ is inmiddels een gepasseerd station. Daarnaast hebben ondernemers een voorkeur voor een mediator die partijen aan de hand neemt en deskundig is op het juridische terrein waarop het geschil ziet.

mr. M. (Mark) Aukema

Advocaten, rechters en bedrijven hebben ieder een eigen kijk op de voors en tegens van mediation

Verder volgt uit het onderzoek dat de voors voor advocaten en bedrijven gelijk zijn: snelheid en relatiebehoud. De rechter ziet daarnaast dat het geschil om meer gaat dan alleen juridische factoren.

Wat de tegens betreft is de uitkomst van het onderzoek wel verrassend. Advocaten blijken niet goed in staat aan te geven waarom niet gekozen zou moeten worden voor mediation. Het antwoord is echter niet moeilijk en wordt door ondernemers zelf ook gegeven: als je positioneel wilt onderhandelen of strijden (bijvoorbeeld: “druk zetten”) dan zoek je procedurele maatregelen zoals beslagen, dagvaarden of faillissement aanvragen. 

Een groot nadeel is dat procedures veel tijd in beslag nemen. En laat snelheid nu juist een van de voordelen van mediation zijn. Dus tenzij een partij positioneel wil onderhandelen of strijden, kan zij beter kiezen voor mediation.

Mediation in het insolventierecht?

Dat hangt grotendeels af van de betrokken adviseurs. Als zij in staat zijn om te adviseren over de voors en tegens van mediation en zij vinden een in het insolventierecht gespecialiseerde mediator, dan worden de belangrijkste voordelen vanzelf gevonden: snelheid, maatoplossing en lagere kosten. En tel daarbij het slagingspercentage van 75% op! U zou zichzelf te kort doen om het niet te proberen.

Ja dus, doen!