Wilma Mesman verkozen tot Bollenstreek Topvrouw 2018

64
Top 50 Bollenstreek, toplijst top 50, top 50 bollenstreker, meest invloedrijke bollenstreker

Op initiatief van onderneemster Sanneke Nulkes is Wilma Mesman verkozen tot Bollenstreek Topvrouw 2018. Middels een heuse openbare verkiezing zijn er binnen 3 dagen zo’n 3750 stemmen binnengekomen en werd Wilma Mesman vanavond, vrijdag 21 december, in Wijnbar SUUS in Noordwijk met veruit de meeste stemmen voor de eerste maal van deze titel voorzien.

Het initiatief hiervoor is ontstaan omdat  Sanneke zich verbaasde over het gebrek aan vrouwelijke onderneemster in de lijst van zakenblad Duin- & Bollenstreek INTO business. Zij opende een online verkiezing, waarbij inwoners uit de Duin- en Bollenstreek zelf Topvrouwen konden nomineren en hun stem konden uitbrengen. In totaal werden er 98 genomineerd, waaronder onderneemsters, politici, vrijwilligers, wethouders en burgemeesters.

Het eerder genoemde zakenblad publiceert  sinds 2010 jaarlijks een lijst met invloedrijke personen in de Duin- & Bollenstreek. De eerste 6 jaar werd de lijst uitgegeven door de toenmalige uitgever John van der Tol. Hierin betrok hij ook zoveel mogelijk lokale bekenden uit zijn voornamelijk zakelijke netwerk om tot een representatieve lijst te komen. Eind 2015 werd burgemeester Lies Spruit van Lisse door de uitgever als eerste vrouw tot de meest invloedrijke persoon gekozen. Na zijn vertrek bij INTO business heeft hij nog eenmaal via Zaken voor Zaken een representatieve lijst uitgebracht waarbij Edwin de Beukelaar tot nummer 1 werd gekozen en de laatste persoon is geweest die de grote beker met alle eerdere invloedrijke personen erop heeft ontvangen. John van der Tol: “de jaarlijkse lijsten die door mij werden uitgebracht bevatte diverse vrouwelijke personen maar ook in die lijsten was de verhouding tussen mannen en vrouwen ongelijk. Ik stelde de lijst samen met de meest genoemde namen (man of vrouw was daarin ondergeschikt). De dames werden veel minder vaak genoemd. Of dit nu kwam omdat de vrouwen zich anders profileren of in andere netwerken actief zijn laat ik in het midden. De vele verschillende namen die ik ontving voor in de lijst kwamen uit mijn eigen netwerk. Elk jaar leverde ruim duizend personen namen aan. Ik juich het initiatief van een aparte dames lijst harte toe en alle felicitaties richting de winnares.”

Van invloedrijk tot machtige
Hoe de laatste jaren de lijst van INTO business tot stand is gekomen en waarom er is overgestapt naar het woord ‘machtige’ is onbekend. Navraag leerde dat er destijds bij de introductie er bewust was voor gekozen voor het woord invloedrijk in plaats van macht. Dit bleek beter bij de mentaliteit van de streek te passen en geeft ook meer inhoud aan de onderscheidende prestaties van de personen in zo’n lijst. Initiatiefneemster Sanneke Nulkes: “ik vroeg mij oprecht af of er geen (meer)  topvrouwen in de streek actief zijn en dat er in mijn ogen anders gekeken moet worden naar een samenstelling van dit soort lijsten.” Sanneke vervolgt: “ ik vind dat het niet draait om ‘macht’, maar om invloed en impact.”

BoBizzNizz
Zakenradioprogramma BoBizzNizz zal op 9 januari samen met initiatiefneemster Sanneke Nulkes uitgebreid terugkomen op het ontstaan en het vervolg van de lijst Bollenstreek Topvrouwen. De redactie zal zeker vragen gaan stellen over; het waarom van de lijst, de keuze van de kandidaten en de onderbouwing.

De winnares krijgt, naast de eer, binnen de Duin- & Bollenstreek in diverse media een podium om haarzelf en haar onderneming te presenteren. In 2019 zal er een nieuw evenement worden georganiseerd voor alle Topvrouwen uit de Duin- & Bollenstreek.

TOP 3: 

  1. Wilma Mesman  – onderneemster ID Unlimited BV Lisse
  2. Jolanda Volkerijk – onderneemster – eigenaresse Brownies & Downies Noordwijkerhout
  3. Debbie Huson – onderneemster – Eigenaresse co-workingspot voor vrouwelijke ondernemers bij VIBES Noordwijk

De complete lijst met het aantal stemmen per persoon en welke is vrijgegeven door Sanneke Nulkes, ziet er als volgt uit:

Bollenstreek Topvrouwen 2018Bollenstreek Topvrouwen 2018 genomineerdenBollenstreek Topvrouwen 2018 totaal